Kérdések

Új tető választása előtt áll, és releváns információkat keres? Az Ön erőfeszítéseinek megtakarítása érdekében összeállítottunk egy áttekintést a tető kiválasztásával, beépítésével, élettartamával és összetételével kapcsolatos leggyakrabban ismételt kérdésekről (GYIK). Megtudhatja például, hogyan kell beépíteni a hajtogatott tetőt, mennyi a fém tető élettartama, vagy milyen a tető ajánlott összetétele, ha a fémtetőt részesíti előnyben. Bízunk benne, hogy itt talál hasznos választ a fémtetőkkel kapcsolatos kérdésekre. Ha nem találja a választ kérdéseire, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.

Mennyi ideig tart egy fém tető legyártása, amíg a vevőhöz eljuttatják?

A burkolat elkészítése 3 munkanapot vesz igénybe. Garantáljuk a kiszállítást közvetlenül az építkezésre 10 munkanapon belül, de a kirakodás helyétől függően ez lehet korábban is.

Melyik tetőtípus a legolcsóbb beépítési és anyagi szempontból?

Erre a kérdésre nincs határozott válasz, mivel több tényező is közrejátszik. Az egyszerűség szempontjából mindenképpen “pult típusú” tető lesz. A legkevesebb különféle tartozékot használnak hozzá, és a fektetés saját segítséggel is megoldható.

Milyen tetőhajlásra van szükségem nagy csapadékos területen?

Általában minél nagyobb a tető lejtése, annál kevésbé terheli a tetőt az eső. Minden fémlemez tetőtípuson világosan meg van adva a minimális lejtés, amelyet be kell tartani. A legkevesebb a 3 fokos dőlésszögből felszerelhető hajtogatott tetőfedésnél, inkább a trapézlemezeknél, ahol 7-8 fok körül van, a legtöbbet a 10-12 fokos cserépformájú tetőknél.

Mekkora a megfelelő lécsűrűség fémlemez és trapéztető alatt?

A csempe formájú lemezburkolatok alatt a lécek pontos távolságát kell megválasztani, ami megegyezik a burkolóprofil hosszával. Leggyakrabban tengelyirányban 35 cm, azaz a szövetek középpontjai közötti távolság. Ha 40 cm profilhosszú burkolatot választ, akkor a lécek tengelytávolsága is 40 cm lesz. Szükséges, hogy a léc a burkolat minden átfedése alatt legyen. A trapézlemezek esetében a lécek távolsága függ a profil magasságától, a lemez vastagságától és nem utolsósorban attól a hózónától, amelyben az épület található. A szabály az, hogy minél magasabb a trapézlemez hulláma, annál erősebb a lemez, így a lécek távolabb is lehetnek egymástól. Alapesetben a legalacsonyabb szabványos lemezvastagságú trapézokhoz kb 50 cm-es léctávolságot ajánlunk.

Mekkora a lemeztető minimális lejtése?

Minden fémtetőtípusnak más a minimális lejtése, amelyet be kell tartani. A legkevésbé a 3 fokos dőlésszögből felszerelhető hajtogatott tetőfedéssel, inkább trapézlemezekkel, ahol a minimális lejtés összesen 8 foktól változik és a profil magasságától is függ. Leginkább 10-12 fokos cserépformájú tetőkre.

Mi az a fémlemeztető beépítési terv, és miért fontos?

A fektetési terv bemutatja az egyes tetőfedő lemezek tetőn történő elhelyezésének módját. Ez különösen fontos bonyolult tetők esetén, amelyek több hosszúságú burkolatból állnak. Megmutatja, hogy pontosan melyik panelt hova kell felszerelni, hogy a rendelt mennyiségből a teljes tető összeszerelhető legyen. Ellen- és nyeregtetők esetén, ahol az összes tetőfedő egyforma hosszúságú, a beépítési terv nem szükséges.

Hány csavart kell használni egy trapézlemezhez?

A fémlemez burkolatok és a trapézlemezek fa alapba történő beépítéséhez kétféle csavart használnak. A hosszabb 35 mm-es rögzíti a lapot a léchez, a rövidebb 20 mm a lapot a lemezhez való csatlakoztatására szolgál. A hosszú csavarok száma a lécek sűrűségétől függ, de a burkolat m2-ére 6 csavart ajánlunk. A burkolat m2-ére 3 rövid összekötő csavart ajánlunk.

Hogyan kerül felhelyezésre a hajtogatott burkolat?

A hajtogatott tetőfedés beépítése a legbonyolultabb a fémlemeztetők közül, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy szakemberre bízza. Ha az Ön tetője egyszerű, és saját maga szeretné beépíteni, fontos információkat talál szerelési útmutatónkban, amelyet jelenleg is készítünk Önnek.

Mekkora lejtés szükséges egy trapéztetőhöz?

A trapézlemezek minimális lejtése az általunk használt profil magasságától függ. Elvileg minél alacsonyabb a trapéz, annál nagyobb a minimális lejtése. Általában azonban azt javasoljuk, hogy trapézlemezekkel legalább 8 fokos lejtőt tartsunk fenn. Ha a tető kisebb lejtésű és trapézlemezt használunk, akkor az összes csatlakozást tágulási szalaggal kell rögzíteni, illetve a csavar áthatolási helyeit a lemezen átvakolni, vagy egyéb módon biztosítani az esetleges szivárgás ellen. 8° alatt viszont már nem vállalunk garanciát a fémtetőre

Hogyan szereljünk fel hófogót?

Többféle hótorlasz létezik. Azonban minden típusnál az az elv érvényesül, hogy a hózárót nem lehet csak a fémlemezre rögzíteni, hanem a lécre vagy a szarufára sem. A csak a fémlemezre erősített hóakadályok károsíthatják a lemezt a hóesés alatt. Ezért hókorlát vásárlásakor mindig vásároljon tartozékokat, különösen megfelelő hosszúságú csavarokat.

Hogyan szellőztessük a tetőt?

Minden tető szellőzése egy gerincen keresztül történik, ellentetők esetén a tető felső élén keresztül. A tetőszellőzést az ún kéményhatás esetén a levegő az eresz peremén szívódik be a tetőtérbe, és a gerincen, vagy a pulttetők felső szélén lévő hátulsó rúdon keresztül távozik. A kiegészítő szellőzés közvetlenül a tetőburkolat felületébe szerelt szellőzőkémények segítségével biztosítható.

Hogyan lehet kiszámítani a tető lejtését?

Jelenleg számos készülék, lézermérő, akár mobiltelefonra is letölthető alkalmazás létezik a meredekség kiszámításához. Ha nem rendelkezünk hasonlóval, akkor szükségünk lesz egy mérőóra, egy számológép és a trigonometrikus függvények ismerete. Minden tető lényegében egy háromszög, ahol a befogópont a szarufa hossza, a túlnyúlások pedig a tető magassága és szélessége fele, vagy ellentetők esetén a teljes szélessége.

Mennyit kell leereszteni a burkolatot az ereszcsatornába?

A burkolat vízelvezetése attól függ, hogy az ereszcsatorna szegélyezés mellett döntöttünk-e vagy sem. Ha a burkolat alá ereszszegélyt helyezünk el, ami a tetőfelületről a csapadékvizet az ereszcsatorna rendszerbe vezeti, akkor nem kell a burkolatot levezetnünk. Az ereszcsatorna bélésének “noštek” része az ereszcsatorna harmadába kerül. Ehhez a helyzethez igazítjuk a lécet is úgy, hogy az első lécet a szélére helyezzük, és a második léc távolságát az elsőtől a fedőlefolyó távolságával csökkentjük. Általában 5-7 cm. Bővebben összeszerelési útmutatónkban olvashat.


    Személyes adatait kérése alapján kezeljük. Személyes adatok feldolgozása.
    Loader