Megosztás

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek
A világ legrégebbi tetői

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszórva. A cikkben bemutatott tetőket és épületeket a felhasznált anyagok aktuális eredetisége, a földrajzi elhelyezkedés, vagy a tetőhöz kapcsolódó érdeklődés alapján választottuk ki.

Horyu – ji – Japán – 607

A Honshu sziget déli részén található buddhista templom a világ egyik legrégebbi folyamatosan használt épületegyüttese, még a templomi pagodát a világ legrégebbi faépületének tartják. A kutatások szerint a mellette lévő főépület teteje fa tetőszerkezethez rögzített kerámia tetőcserepekkel készült.

Horyu – ji

Jokhang – Tibet – 7. század

A Jokhang kolostort Tibet legfontosabb buddhista helyének tartják. A legrégebbi részek 652-ben készültek el, a teljes templomegyüttest csak 1610-ben állították vissza mai formájában. A legérdekesebb építészeti elem a tető, amely elsősorban aranyozott bronz lemezből készült.

Jokhang

Nanchan templom – Kína – 782

Kína legrégebbi faépülete nagyon hasonló technológiai és anyagi eljárásokat alkalmaz, mint a japán mesterek a Horyu-ji templom építésekor (lásd fent). Érdekesség, hogy ez az első fennmaradt példa a félnyeregtetőre a világon. Megdöbbentő, hogy 1950-ig a nanchani templom szinte jelentéktelennek számított.

Nanchan templom

Kirkjubøargarður – Feröer-szigetek – 11. század

Az egyetlen világi épület ezen a listán a Feröer-szigetek farmja, amely ma a szigetek egyik fő nevezetessége, nemcsak közel ezer éves történetével, hanem viszonylag sok jelentős bennszülöttel. Sverre norvég király története során a helyi püspök székhelyéül szolgáló farmot 1550 óta a Petursson család 17. generációja lakta. Amellett, hogy a világ talán legrégebben lakott farmján él, büszke lehet arra is, hogy a birtokában van valószínűleg a világ legrégebbi zöldtetője.

Kirkjubøargarður

Szent Mária templom– Nagy-Britannia – 12. század

Ezt a kis kempley-i templomot sokáig eltitkolták az emberek szeme elől, de Michael Worthington, az Oxfordi Egyetem kutatásával együtt 1999-ben bebizonyította, hogy a templom főhajójának tetején lévő tölgy zsindelyek az i.e. 1120-1150 közötti időszakból származnak, így ez a tető Nagy-Britannia és Európa egyik legrégebbi tetője.

Szent Mária templom

Missziós Ház – Új-Zéland – 1822

Az úgynevezett új világban nehéz lenne nagyon régi tetőket találni. Magában az Egyesült Államokban is vannak olyan épületek, amelyek a 17. század elején épültek, de eredetiségük ma már nem bizonyított. Ezzel szemben Új-Zélandon van egy ház, amely 1822-ben épült a kerikeri missziós állomás részeként, és lényegében változatlanul áll még ma is, bár az eredeti fazsindelyből mára már nagyon kevés maradt fenn.

Missziós Ház

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább