Megosztás

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújításán. Cikkünkben kitérünk arra, hogy mit kell figyelembe venni a tető felújítása során, és hogyan kell felkészülni a megvalósításra.

A láthatóan sérült régi tetőt érdemes átalakítani

Ha egy régi ház felújítását tervezi, akkor nagy valószínűséggel a tetőfedésre is oda kell figyelnie. Ez különösen igaz, ha a tető karbantartását a korábbi időszakokban elhanyagolták. A tető rekonstrukciójának leggyakoribb oka a nem kielégítő tulajdonságai.

A rekonstrukció mértéke változhat

Nagyon fontos kérdés minden tervezés előtt, hogy milyen mértékben kívánjuk elvégezni a tetőfelújítást. Bizonyos esetekben csak a tetőfedést kell cserélni, de a rosszabb esetekben  már nem nélkülözhető a rács csere. A tető rekonstrukciója akkor is bonyolultabb lesz, ha úgy dönt, hogy újabb emeletet épít be, vagy egy használható tetőteret alakít ki.

 A tető felújítása előtt döntő fontosságú a rácsos szerkezet állapotának felmérése. Ezektől a megállapításoktól függően azután lehetőség nyílik az új tetőfedés anyagának kiválasztására. Ha a régi rács nem illik, szétesik, vagy fapusztító gombák, penészgombák támadják meg, érdemes beruházni a cseréjére. De ne aggódjon, ez csak a legrosszabb esetekre vonatkozik. Ha a rácsozat kisebb mértékben sérült, javítható.

A rekonstrukció mértékét mindig figyelembe kell venni

Ezzel összefüggésben érdemes hozzátenni, hogy a tető rekonstrukciója során felhasznált faanyagot alapos vegyi kezelésnek kell alávetni, így biztosítva a kellően hosszú élettartamot és a kártevők elleni védelmet.

Ne felejtse el a tető összetételét

Kiterjedtebb rekonstrukciók és hosszabb idő utáni átépítések esetén mindig a teljes tetőszerkezetre kell koncentrálni. Nem elég magát a tetőfedést kicserélni. Ha csak a tetőfedés cseréje mellett dönt, az első problémák a rekonstrukció után néhány évvel jelentkezhetnek.

Ha azt szeretné, hogy a tető érdemi rekonstrukciója betöltse rendeltetését és az új tető évtizedekig megbízhatóan szolgálja Önt, mindenképp érdemes odafigyelni a szigetelésre és a teljes zsaluzatra. A tető teljes rekonstrukciója alkalmával javasoljuk a legkorszerűbb szigetelőanyagok beszerzését, az átépítések során a régi ásványgyapotot is célszerű korszerűbb anyagokra cserélni, a diffúziós fóliák alkalmazása mellett.

Tetőfedés kiválasztása a felújítás során

Ha már megvan a tetőfelújítás meghatározott terjedelme, a rácsos szerkezet, a szigetelés és egyéb elemek felmért állapota, ideje kiválasztani a megfelelő tetőfedést. A tetőfedés kiválasztásakor nem csak a megjelenést kell figyelembe venni, amelyet az épület felépítése és a személyes preferenciák befolyásolnak, hanem a tető anyagi tulajdonságait is. Az alapvető szempontok között minden bizonnyal figyelembe kell venni a tető súlyát, a várható élettartamot, a tető lejtését és az épület elhelyezkedésének sajátosságait.

A felújított tető javítja az épület használhatóságát

A tetőfelújítás során egyre népszerűbb a fémlemez tetőfedés. Könnyűek, tartósak és nagyon hosszú élettartamúak. Összeszerelésük ugyanakkor egyáltalán nem bonyolult, többféle színben és formában választhatóak. Rekonstrukciós célokra alkalmas például a cserepeslemez tetőfedés, amelynél 10 különböző színárnyalat közül választhat, és amely alakjában gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a hagyományos égetett cseréptől.

Egy jól sikerült tető rekonstrukció egyfajta második lélegzetvétel minden régebbi épület számára. Az új tetőnek köszönhetően már régebbi házakban is kényelmes és biztonságos életet élhet majd ésszerű üzemeltetési költségek mellett.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább