Megosztás

A fémlemez tető megfelelő felszerelése: a hosszú élet és a problémamentes használat kulcsa

Tippek
A fémlemez tető megfelelő felszerelése: a hosszú élet és a problémamentes használat kulcsa

Tulajdonságainak köszönhetően a fémlemez tetőfedés egyre népszerűbb választás. A kis súly, a különféle kivitelek széles választéka, de a hosszú élettartam csak néhány előny, amelyet a fémlemez tetőfedés kínál. Ahhoz azonban, hogy a fémtető több évtizeden keresztül gond nélkül szolgálhassa Önt, rendkívül fontos odafigyelni a helyes szerelésre. 

A fémlemez tetőfedés egyre több rajongót szerez. Különböző épületek tetején tűnik fel, a kis fészertől a családi házakon át a nagy gyárcsarnokokig. Flexibilitásának köszönhetően a fémlemez tetőfedés gyakorlatilag minden típusú épületen használható. Bár a múltban több mítosz is keringett a bádogtetőkről, mára ez a típusú tető nagyon erős kihívója lett a hagyományos anyagoknak, mint pl. égetett cserép.

A fémlemez tetőfedés minősége nagymértékben függ a felületkezelés minőségétől. Egy ilyen burkolat hosszú élettartama érdekében elengedhetetlen a kellően vastag és pontosan felvitt cink réteg. Ugyanilyen fontosak az egyéb védőbevonatok is, amelyek garantálják a fémlemez tető színállóságát és ellenállását a külső hatásokkal szemben.

A lemeztetőt alátámasztó lécezés és szigetelő rétegek

A többi burkolathoz hasonlóan bizonyos speciális elvek vonatkoznak a fémlemez burkolatokra is, amelyeket be kell tartani a szerelés során. Bár a fémlemez tető felszerelése nem mondható túl bonyolultnak, pontossága és minősége közvetlenül befolyásolja a tető funkcionalitását és élettartamát. Alábbi cikkünkben egy családi ház lemeztetővel történő felszerelését mutatjuk be. Így megtudhatja, hogyan kell helyesen felszerelni a fémlemez tetőt, és mit érdemes kerülni a felszerelésekor.

Mindenek előtt, nem szabad elhanyagolni az előkészítő munkákat

A fémlemez tető felszerelésének megkezdése előtt alaposan ellenőrizni kell a lécezést és egyes elemeinek állapotát. Ez különösen igaz a felújításokra, minden sérült tetőléc elemet ki kell cserélni, és szükség esetén meg kell erősíteni a tartószerkezetet és ellenléceket.

Szigetelés beépítése

Ha a rácsokat megvizsgáltuk és rendben vannak, akkor a páraáteresztő fólia telepítése következik. Ellentétben a vízszigetelő fóliákkal, amelyeket különösen lapos tetőknél alkalmaznak, ezek diffúz módon szolgálják a levegő és a nedvesség szabályozott átadását, azaz a tetőszerkezet légzését. A nagy diffúziójú fóliát általában szegekre vagy fa zsaluzatra szerelik fel speciális szögek segítségével. Rögzítését a szarufák mentén átfedésekkel és az ellenlécek alatt egy speciális szalaggal is biztosítjuk.

Fémlemez tető felszerelése nagyobb területű tetőre

Tetőfedő anyagok, munkalapok és ereszcsatorna -rendszer felszerelése

A szigetelés felszerelése után megkezdhetjük a teherhordó alap létrehozását a fémlemez tetőfedéshez. Szemléltessük a beépítési eljárást a kéthéjú tető esetén: Ebben az esetben a lécek két síkban vannak felszerelve. Az ellenléceket a szarufák tengelyében rögzítik, és a tetőléceket vízszintes irányban rögzítik hozzájuk. Ily módon kettős héjú tető jön létre, amely hatékonyan csökkentheti a tetőtér túlmelegedésének mértékét. Ezután időt kell szentelni a szegélyek felszerelésére, a tetőfedés alatti szélessávból, a burkolatból, de a csepegtető szegélyekből és hornyokból is.

Fa felületkezelése

A fémlemez tető felszerelése előtt alaposan mérlegelje a fa felületkezelésének szükségességét. A kezeletlen fa sokkal érzékenyebb a fát romboló gombák, rovarok és rothadás támadására. Természetesen a fa kezelése a tetőn vagy otthon az udvaron nem a legkényelmesebb megoldás. Manapság a tetők mintegy 95% -ánál a fát közvetlenül a fűrészüzemekben kezelik, gyakran nem permetezik a fát, hanem közvetlenül kádakban áztatják, így biztosítva magának a festésnek a nagyobb hatékonyságát.

Fémlemez tetőfedés felszerelése

Ebben a szakaszban különösen fontos, hogy pontosan és maximális odafigyeléssel járjunk el. Nagyon fontos a fémlemez tetőfedő megfelelő rögzítése. Valószínűleg ez a lépés befolyásolja leginkább a fémlemez tető későbbi minőségét. A megfelelő rögzítésre is szükség van ahhoz, hogy a tető megfelelő szigetelő tulajdonságokkal rendelkezzen, és ellenálljon az erős szélnek. A megfelelően rögzített fémtetővel egyszerűen nem kell aggódnia a viharok miatt.

Fémlemez tetőfedés rögzítése

A fémlemez tető felszerelésekor ügyeljen a rögzítőanyag kiválasztására, és kövesse a tetőfedő gyártó utasításait. Általánosságban elmondható, hogy a rögzítőcsavaroknak megfelelően hosszúnak, jó minőségűeknek kell lenniük, és mindig merőlegesen kell állniuk tetőlemezre. Szükséges továbbá EPDM gumi anyagból készült betét használata.

Ha a fenti szabályokat figyelmen kívül hagyják, fennáll annak a veszélye, hogy az alátét nem teljesíti tömítő funkcióját, és víz folyik a tetőfedő alá. A helytelen csavarozás könnyen károsíthatja a tetőfedő felületét, és ezeken a helyeken a tető később korrodálódik.

Fémlemez tetőfedés

Fémlemez tető vágása

Az összeszerelés során nem kerülheti el a vágást a fémlemez tetőfedés egyes elemeiből. Ebből a célból speciális ollót vagy fúrógéphez való fejet kell használni a fémlemez vágásához. A vágást a lehető legpontosabban kell elvégezni, hogy elkerülhető legyen az anyag deformációja és a védőrétegek károsodása. Ügyeljen arra, hogy a vágáshoz ne használjon sarokcsiszolót vagy más elektromos tárcsás szerszámot, amelyek visszafordíthatatlanul károsítják a tetőfóliát, mivel az eközben keletkező forgács tönkreteszi a felületet.

A vágás után alaposan meg kell tisztítani a széleket és felületkezelni kell őket a tetőfedő gyártó utasításai szerint.

Szereléskor figyeljen a részletekre

A fémlemez tető lerakásakor és felszerelésekor valóban minden részletre figyelni kell. Még arra is, hogy mit viselsz. Különböző cipzárak, szennyeződések a ruházaton vagy a cipőn könnyen karcolásokat okozhatnak a felületen, és ezáltal károsíthatják a tetőfedő védőrétegét. Ezért az óvatosság nagyon fontos. Ha a sérülés már bekövetkezett, ne essen kétségbe, a területet védőlakkal kell festeni a burkolat színében, ideális esetben a burkolat gyártójától.

Tető tartozékok felszerelése

Ezen a ponton mondhatni a fináléhoz közeledünk. Sok esetben célszerű további kiegészítőket hozzáadni a fémlemez tetőhöz, az épület fekvésétől és a tető dőlésétől függően. Ezek leggyakrabban hófogók, amelyek szükséges kiegészítések, különösen a magasabb építményeknél. A hóvédők praktikus biztonsági tartozékok, amelyeket speciális gumi csavarok segítségével szerelnek fel.

Ne felejtse el kiválasztani és felszerelni a tető kiegészítőit

A hófogó felszerelésének egyfajta kötelezettségnek kell lennie azon épületek tulajdonosai számára, amelyek tetőszerkezete az utca, vagy közút felé lejt, mivel a károkért a tulajdonos felel. A hófogók helyét vagy számát azonban szakértőkre kell bízni, mivel ezek a csapadék, a tető dőlésszöge, az anyag, de a tetőfedés formája szerint is változnak.

A megfelelően felhelyezett fémlemez tető kompromisszumok nélkül több évtizedes problémamentes használatot eredményez. Ha még nem döntött véglegesen a fémlemez tetőfedés mellett, olvassa el cikkünket arról, melyben megfogalmazzuk az 5 fő okot, amiért a fémlemez tetőfedés tökéletesen illeni fog az Ön elképzeléseihez.

 

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább