Megosztás

A trapézlemezek átfedéseinek megfelelő kezelése

Érdekességek
A trapézlemezek átfedéseinek megfelelő kezelése

Trapézprofilú tetőfedés esetén az átfedések tömítése előfeltétele a szél és a csapadék bejutásának megakadályozásának. Itt elmagyarázzuk, hogyan tovább, és mit kell figyelembe vennie.

A tömítés csak keresztirányú átfedések esetén szükséges

A trapézprofilok átfedése két irányban történhet: Hosszirányú átfedésként, azaz a profilok a hosszirányban fedik egymást, vagy keresztirányú átfedésként, amelyben egy profil felső és alsó vége egymáson fekszik. Néha a keresztirányú és a hosszirányú átfedés kifejezéseket fordítva is használják, vagyis a hosszanti átfedés a profil alsó és felső végének átfedésének jelölése.

Megjegyzendő: Ha a profil irányában átfedés van, akkor nincs szükség letakarásra, mivel nincs említésre méltó rés egy teljes hossz egymásra helyezésekor. Ha a profil irányában átfedés van, akkor nincs szükség letakarásra, mivel nincs említésre méltó rés két teljes hossz egymásra helyezésekor. Ebben az esetben azonban az átfedésnek a tető hátulsó oldalán kell lennie, hogy megakadályozza, hogy a szél befújjon a profil alá.

Keresztirányú átfedés esetén viszont vízszigetelés szükséges: A két panelnek 20 cm-rel át kell fednie egymást, a köztük lévő rést tömítőszalaggal kell lezárni. 10 foknál kisebb tetőhajlásszögnél két tömítőcsík szükséges, egy az alsó és egy a felső lemezen, hogy megakadályozza az esővíz beszivárgását a lemez alá. 10 foknál nagyobb tetőhajlásszögnél elegendő egy tömítőcsík.

Milyen anyagot válasszon a vízszigeteléshez?

Újra és újra olvashatunk azokról a javaslatokról, amelyek az átfedéseket szilikonnal vagy más folyékony formában felhordott és megkeményedő anyagokkal zárják le. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezek mennyire megbízhatóak tűzvédelem, időjárásállóság és tartósság szempontjából. A használt tömítéseknek nagy hőmérséklet-ingadozásokat kell elviselniük, emellett rugalmasnak maradniuk. A szilikonos tömítés ellen szól, hogy a nedvesség miatt idővel szivárog, és hogy a szilikon gyakran ecetsavat tartalmaz a penészképződés megakadályozása érdekében. Az ecetsav azonban korróziót okoz a fémlemezeken! Tömítőszalagjainkat trapézprofil tetők tömítésére ajánljuk.

További információk a trapéztetők tömítéséről

A lemeztető beépítésekor a tető falhoz kötésekor úgynevezett csatlakozó lemezeket kell rögzíteni, légcsövekhez, elektromos vezetékekhez és antennákhoz átmenő hüvelyekre van szükség, amelyek biztosítják a tető időjárás elleni szigetelését. Maguk a trapézprofilok időjárásállóságának megőrzése érdekében különösen fontos a bevonat védelme. Ezért soha nem szabad sarokvágóval vágni, mert itt szikrák szállhatnak fel – a vágáshoz körfűrészt vagy elektromos bádogvágót lehet használni.

Ha trapézprofilú tetőt tervez, legyen szó új tetőről vagy tetőfelújításról, valamint tömítéssel, anyagválasztással és sok mással kapcsolatos kérdések merülnek fel, csak lépjen velünk kapcsolatba.

Vegye fel a kapcsolatot most!

Fotó: Pan Xiaozhen / Unsplash

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább