Megosztás

A világ legfontosabb kupolái

Érdekességek
A világ legfontosabb kupolái

A kupola olyan építészeti elem, amely évszázadok múltán is magával ragad. Teljessé teszik a városok panorámáját, sok esetben egyben kulturális szimbólumot is jelentenek, és jelenleg sok turista számára jelentenek nagy vonzerőt. 

Pantheon – Róma

Virtuális túránkat a világ legjelentősebb kupolái között kezdhetjük, Rómában. Ez a Pantheon egyik fő műemléke, amelyet Hadrianus császár épített a második században.

A Pantheon egy jól megőrzött építmény, amely még mindig az ókori Róma erejét jelképezi. Ezt a templomot hatalmas, több mint 5000 tonnás boltozata jellemzi, amely a világ legmagasabb boltozata. A Pantheon kupolája betonból készült és közepén található az úgynevezett nagy szem,amely legfeljebb 9 méter átmérőjű. Tegyük hozzá, hogy a kupola belső átmérője eléri a 43,22 métert, ezzel pedig az egyik legnagyobb a világon.

Szent Péter-bazilika – Róma

A Szent Péter-bazilika gyakorlatilag kihagyhatatlan látványa a világnak. Egy olyan hely, amely évente több millió turistát vonz. Ez az impozáns kupola kétségtelenül az egyik legnagyobb a világon, négy ötszögletű pillérre épül, és átfogja a templom középső részét, Szent Péter sírjával. A kupola belső átmérője alig kisebb, mint a Pantheon esetében, 42,56m.

Brunelleschi kupola – Firenze

Firenze egyik kiemelkedő látványossága kétségtelenül a nyolc oldalú Santa Maria del Fiore kupola, melyet Filippo Brunelleschi építész tervezett. Ez az épület ma is lenyűgözi az építészeket szerte a világon. A fennmaradt feljegyzések szerint a kupola építése kívülről, állványzat használata nélkül történt.

Hala Stulecia – Wrocław

Lengyel barátainknál is találunk jelentős kupolát. Wrocław meghatározó eleme a Stulecia Csarnok, amelyet vasbetonból készült kupolás szerkezet jellemez. 1913-ban készült el, 69 m fesztávolságával a világ legnagyobbja lett. Az épületet kiállítások, valamint kulturális és sportrendezvények rendezésére használták. Ennek a wrocławi épületnek az egyediségéről tanúskodik, hogy 2006-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Szent Pál-székesegyház  – London

A Szent Pál-székesegyház az 1666-os londoni tűzvészről híres, amely szinte teljesen elpusztította. Ez alapján átépítették egy sokkal impozánsabb stílusban. A fő katedrális építését nyilvánvalóan a Szent Péter-bazilika ihlette. Ez vonatkozik a csodálatos, 34 m belső átmérőjű kupolára is. Feltétlenül látogassa meg ezt a nevezetességet, ha Londonba látogat.

Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma – Washington D.C.

Az Egyesült Államok Kongresszusa ismerős épület, és a Fehér Ház után az ország politikailag legfontosabb épületeként tartják számon. Az Amerikai Egyesült Államok Törvényhozó Kongresszusának székhelye 1863-ban készült el. A Capitolium központi részét egy jellegzetes klasszicista stílusú kupola uralja, amelynek elkészítése 11 évig tartott.

Hagia Szophia – Isztambul

Az isztambuli Hagia Szophia a világ egyik legfontosabb szakrális épülete. Ez azonban messze nem az egyetlen sajátossága. Az egykori bizánci keresztény templom évek óta a világ legnagyobb kupolájával büszkélkedhet. 31,7 méteres átmérőjével és 55,6 méteres magasságával kétségtelenül lenyűgöző kupola, amelyet nem csak kívülről, hanem belülről is megcsodálhat. Belülről nézve élvezni fogja a napfény lenyűgöző játékát, amely a kupola alját körülvevő 40 ablakon át hatol be.

Lotfolláh sejk-mecset – Iszfahán

Az iszfaháni ősi Lotfolláh sejk-mecset az iráni építészet igazi gyöngyszeme. Eredetileg 1619-ben fejezték be, majd 300 évvel később jelentős felújításon esett át. Ennek köszönhetően ma is gyönyörködhetünk a 13 méter átmérőjű kupola látványában, amelyet változatos színű kis csempék díszítenek. Ezt a díszekkel teli helyet mindenképpen érdemes meglátogatni.

Gúr-e Mir-mauzóleum – Szamarkand

Az üzbég Szamarkand városában található Gúr-e Mir-mauzóleum a környékre jellemző XV. századi építészet gyönyörű kifejeződése. A mauzóleum, ahol Timur Lenk és néhány családtagja van eltemetve, messziről rabul ejti majd díszes kék kupolájával.

Reichstag – Berlin

A világ legfontosabb kupoláihoz vezető kirándulásunk utolsó állomása Berlin lesz. Itt található a Reichstag épülete, amely kupolájának köszönhetően a német főváros egyik jelképévé vált. A Reichstag kupolája modern kialakítású, és teljes egészében üvegezett. Ez a megoldás nélkülözhetetlen az egész épület megvilágításához, energiaigényének csökkentéséhez, sőt jelképezi az emberek azon képességét, hogy felügyeljék az uralkodó osztályt. A kupola mellett, ahonnan gyönyörű 360°-os kilátás nyílik Berlinre, középen egy tükörkúp található, amely közvetlenül az épület belsejébe irányítja a napfényt.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább