Megosztás

Acéllemez vagy cserép? Segítünk eldönteni, mikor mit válasszon.

Tippek
Acéllemez vagy cserép? Segítünk eldönteni, mikor mit válasszon.

A megfelelő tetőfedési anyag kiválasztása nem mindig egyszerű. Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai, így a végső döntés meghozatala nem könnyű. Gyakran a cserép és a lemez kerül szembe egymással a döntésnél. Annak érdekében, hogy segítsünk ebben a döntésben, összehasonlítjuk mindkét megoldást.

Választási lehetőség cserép és acéllemez között

Az égetett cserepek már évezredek óta fedik a tetőket, és napjainkban is a legelterjedtebb tetőfedő anyagok közé tartoznak, együtt a beton cserepekkel. A gyártáshoz már különböző anyagkeverékeket és formákat használnak, így szó szerint választhat tucatnyi különböző dizájn közül. Messze már nem csak a narancssárga égetett cserép a klasszikus, hanem teljes palettából választhat különböző színek közül. A cserepes tető különböző felületkezelésekkel is rendelkezhet, különösen népszerűek a színezett és a mázas/lazúros cserepek.

A fémtetőknek nincs olyan hosszú történelmük, mint például a cserépnek, hiszen csak néhány évtizede léteznek. Ennek ellenére a fém tetők nagyon gyorsan növekvő népszerűségnek örvendenek. Ennek oka az, hogy számos előnyös tulajdonságot kínálnak, amelyek néhány esetben gyakorlatilag verhetetlenné teszik őket. A fém tetőfedések kis és nagyméretű változataikban hűen utánozzák a cserép kinézetét, olyannyira jól, hogy távolabbról nézve szinte észrevehetetlen a különbség közöttük.

Az acéllemezek és cserép használati tulajdonságai

A leggyakoribb ok, amiért közvetlen összehasonlításban gyakran találkozunk az acéllemez és a cserép között, az az eltérő tulajdonságuk. A cserép viszonylag nehéz és vastag anyag, ami nem alkalmas mindenféle tetőre. Ha a tetőszerkezet nem jó állapotban van, vagy nem képes elbírni a nagyobb teherbírást, akkor az ideális alternatíva lehet éppen a fémszerkezetű tetőfedés.

A cserép és az acéllemez közötti alapvető különbség tehát főként a súlyban és méretben rejlik. Az acél tetőfedések sokkal vékonyabbak és könnyebbek, és “könnyű tetőfedéseknek” nevezik őket. Csak összehasonlításképpen, a cserép súlya általában körülbelül 40-50 kg/m2, míg az acél tetőfedésnél általában 7 kg/m2-ig terjed.

Az alacsony súly és vastagság az acél tetőfedéseknek bizonyos előnyöket és hátrányokat hoz magával, amelyeket figyelembe kell venni. Különösen a nagyméretű acéllemezeknél kell vigyázni a manipuláció során bekövetkező károkra. Minél hosszabb a tetőfedőlemez, annál hajlamosabb a deformációra. Azonban a megfelelő telepítés után nem kell aggódnia a deformáció miatt.

Másrészről, a méreteknek köszönhetően az acéllemez tetőfedések könnyebben tárolhatók és szállíthatók, így a szállításkor jelentős költségeket takaríthat meg. A tetőfedés minimális terhelést jelent a tetőn, így gyakran elegendő egy egyszerű tetővel is, amivel újabb költségeket takaríthat meg az építkezés során. A fém tetőfedések további előnye a formázhatóságuk, könnyen létrehozható velük egy szűkebb tető is. Az acéllemez ideális választás lehet kisebb épületekhez valamint nagy családi házakhoz vagy régebbi felújított épületekhez is.

A cserépfedés összehasonlítva az acéllemezzel valamivel ellenállóbb és robosztusabb. Ahogyan már fentebb említettük, hátrányuk a nagyobb vastagság és tömeg, de ezt könnyen ellensúlyozzák hosszú élettartamukkal, amely gyakran meghaladja a 100 évet is. Vigyázat, ha például egy robosztusnak tűnő égetett cserépfedést választasz, ez még nem jelenti azt, hogy soha nem sérülhet meg. Különösen az alacsony minőségű anyagból készült cserepek hajlamosak a törésre és a felületi károsodásra.

Mindenesetre a cserépfedés tartós megoldás minimális karbantartási követelményekkel, amit kétségkívül időtállónak tekinthetünk. Ha égetett vagy betoncserépfedéllel szeretnél tetőt, akkor megfelelően kell elkészíteni a költségvetést is. Általában drágább lehetőség a fém tetőkhöz képest, nemcsak anyagi szempontból, hanem a szerelés bonyolultságát, valamint a tető megfelelő beszereléséhez szükséges további építési munkák miatt is.

Élettartam és garancia

Az erős érv a cserép mellett mindig is az volt, hogy rendkívül hosszú élettartama és nagyon magas ellenállása van. Ez a két tulajdonság végül is az, ami miatt ezt az anyagot már évezredek óta használják a tetők borítására. Bár a társadalomban továbbra is sok előítélet terjed az acéltetőkkel szemben, ezek az anyagok hasznos tulajdonságaikkal egyáltalán nem maradnak le.

Annak ellenére, hogy könnyű burkolatról van szó, ez nem jelenti azt, hogy aggódnia kell az időjárás hatásaitól vagy az anyag fokozatos romlásától. A fémlemez burkolatok a legkeményebb körülményeket is kibírják, erről tanúskodnak például az acéllemez tető hegyi kunyhók, amelyek könnyen ellenállnak a szélviharoknak és a hóterhelésnek.

Ami a garanciát illeti, manapság a gyártók a cseréptetőkhöz kínált garanciák viszonylag kiegyensúlyozottak. Még az acéllemez tetőre sem probléma 30 év garanciát vállalni. Azonban különösen a lemeztetők kiválasztásakor alaposan tanulmányozza át a garanciális feltételeket, elég a szakszerűtlen beépítés vagy a karbantartás elhanyagolása, és a burkolat egyes részeire már nem vonatkozik a garancia. Természetesen a tartósság szempontjából kevés anyag fér össze a jó minőségű cserepekkel, de nem szabad elfelejteni, hogy a tető teljes élettartama nem csak magától a burkolattól függ, hanem más elemektől is, amelyek gyakran meg sem közelítik.

Mikor válasszunk acéllemez tetőt és mikor cseréptetőt?

Érdemes azonban leszögezni, hogy erre a kérdésre lehetetlen egyetemes választ adni. Mindig figyelembe kell venni az adott épület sajátosságait, a költségvetést, az elvárásokat és végül az ízlést. A fémlemeztető lehetőséget ad arra, hogy megjelenésében közelebb kerüljön az égetett és betoncseréphez, összehasonlíthatatlanul alacsonyabb költségek mellett. Ugyanígy az acéllemez általában jobb választás az egyszerűbb konstrukciók és a régi tetők rekonstrukciója során.

Az acéllemezekből készült tetők ma, a modern gyártási technológiáknak köszönhetően, és kedvező ár mellett is, igen merész versenytársak lehetnek a hagyományos cserépnek.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább