Megosztás

Eternit tető felújítás: könnyűfém tető azbeszt helyett

Érdekességek
Eternit tető felújítás: könnyűfém tető azbeszt helyett

Az 1990-es évekig a szálcement panelekkel történő tetőfedés alacsony költségének, kis súlyának és egyéb kedvező tulajdonságainak köszönhetően népszerű volt. A szálcement tetőket a köznyelvben általában “Eternit tetőknek” nevezik, az ívelt tetőpaneleket “hullámos Eternit” néven ismerik, bár az “Eternit” valójában egy márka vagy gyártó megjelölése.

Ma már köztudott, hogy az ilyen régi Eternit panelekben található azbesztszálak károsak az egészségre, így az anyag már nem használható. Ennek ellenére még mindig több ezer tető van, amelyeket még mindig azbeszttartalmú anyag borít.

Azbesztmentesítés: Előbb-utóbb a tetők helyreállítása elkerülhetetlenné válik.

Először is jó hír, hogy amíg a tetőn lévő Eternit panelek sértetlenek, addig szinte nincs veszély. Mint minden más tetőt, a régi szálcement tetőket is rendszeresen ellenőriztetni kell egy tetőfedővel. A laikusoknak nem feltűnő repedésekként észlelt sérülések szintén a tető progresszív öregedésének első jelei lehetnek.

A régi Eternit tetőknél mindig fennáll annak a veszélye, hogy azbesztpor szabadul fel az Eternit panelek sérülése és öregedése miatt. Ezek az apró rostok azután beragadhatnak a tüdőbe, és véglegesen károsíthatják az hörgőcskéket. Ezért a tetőfelújítás előbb-utóbb megkerülhetetlen.

Eternit felújítás: módszerek

Az Eternit tetők felújításánál kiemelt figyelmet kell fordítani a dolgozók és a környezet védelmére! Azbeszttartalmú anyagok kezelésekor a lehető legkevesebb por kerüljön a levegőbe.

A tetőfedőknek vagy bádogosoknak speciális képzésben és felszerelésben kell lenniük azbeszttartalmú szálcement tetőkkel való munkavégzéshez, mindig rendelkezésre kell állniuk az azbesztszálak terjedését megakadályozó egyéni védőfelszereléseknek és védőintézkedéseknek. Nyomatékosan javasoljuk, hogy forduljon szakosodott cégekhez, és soha ne végezze el a munkát saját maga.

Fedje le a hullámos eternittetőt bádogtetővel

Az Eternit tetőfelújítás leggyorsabb és legköltséghatékonyabb változata, ha egyszerűen új könnyűfém tetőszerkezetet szerelnek fel a meglévő rostcement panelekre. A bádogtető védi az Eternitet a környezeti hatásoktól, de kiszárítja az anyagot. Ezért ez a módszer elkerülhetetlenül számos hátránnyal jár:

Az azbeszttartalmú anyag előrehaladott öregedésével az azbesztszálak a lemeztető felszerelése után is felszabadulhatnak.

Az új lemeztető szerelése során, akárcsak az Eternit tető bontásánál, ügyelni kell a dolgozók és a környezet védelmére.

Az anyag kiszáradása az azbesztszálak fokozott kibocsátásához vezet a környezetbe, ami potenciálisan krónikus légzési betegségekhez vezethet. Az azbesztnek való ilyen hosszú távú találkozás egészségügyi problémákat és betegségeket okozhat.

Az eternit burkolat tömítése

Eternit paneles tetők esetén ideiglenes megoldásként lehetőség van a meglévő tető folyékony műanyaggal történő tömítésére. A régi tetőt speciális műanyaggal vonják be, hogy megakadályozzák az azbesztszálak felszabadulását.

A probléma: Ha azonban ez a tömítőréteg megsérül, vagy mechanikai hatások lépnek fel, mint például az egyes szálcement panelek eltörnek, a veszélyes anyagok ismét felszabadulnak. Ezért ennél a módszernél mindig ügyelni kell arra, hogy a károkat a lehető legkorábban észleljék, és a sérült tetőt megjavítsák.

A módszert ezért a gyakorlatban ritkán alkalmazzák, mivel hosszú időn keresztül nem nyújt valódi védelmet. Csak átmeneti megoldásnak kell tekinteni.

Lerombolás és újra burkolás

A legjobb megoldás egy régi Eternit tető teljes eltávolítása és közvetlenül a tetőszerkezetre új burkolat felhelyezése.

A régi tetőt egy képzett szakcég gondosan leszedi anélkül, hogy az azbeszttartalmú anyagot szükségtelen mechanikai igénybevételnek (például fúrás, vágás, törés vagy öntés) tenné ki. A szálcement paneleket ezután légmentesen, úgynevezett „big bags”-okba csomagolják, így azbesztszálak felszabadulása nélkül szállíthatók el. A veszélyes hulladék ártalmatlanítási költségei helyenként változhatnak. A meglévő tetőszerkezet alapos megtisztítása után különleges védőintézkedések nélkül ismét dolgozhat.

Az azbesztszálas cement burkolatok korábban népszerűek voltak, elsősorban kis súlyuk miatt. Ezért a meglévő tetőrács gyakran nem alkalmas egy viszonylag nehéz cseréptetőhöz. Ehelyett általában könnyűfém tetőket választanak cseretetőként.

Általános szabály, hogy a meglévő tetőszerkezet szükség esetén javítható, majd újra lefedhető a könnyűfém tetővel. A hullámlemez panelek mellett trapézprofilok vagy tetőcserép profilok is kaphatók.

Kis súlyuk és könnyű kezelhetőségük miatt ezek a tetők nagyon olcsók és gyorsan összeszerelhetők a hagyományos cserép- vagy betoncseréptetőkkel szemben.

Szeretné felújítani tetőjét? Forduljon hozzánk projektje részleteivel, és kérjen ajánlatot könnyűfém tetőre a Maslentől.

Fotó: Volodymyr Hryshchenko / Unsplash

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább