Megosztás

Féltető és minden, amit tudni kell róla

Tippek
Féltető és minden, amit tudni kell róla

A féltetők egyre népszerűbbek a modern építészetben. Izgalmas kombinációt nyújtanak előnyök és vonzó megjelenés terén, és kiválóan illeszkednek hozzájuk a fémszerkezetű tetőfedések. Melyek a féltető sajátosságai, hogyan lehet felismerni és mit érdemes tudni róla?

A féltető alapvető megkülönböztető jellemzője a tetőburkolat egy ferde síkja, melynek fő feladata a csapadékvíz elvezetése. Első pillantásra a féltetők olyan kompromisszumnak tűnhetnek a lapos és a sátortetők között. Azonban nem lehet összekeverni őket a lapos tetővel. A dőlésszögről is felismerhető, ami a féltetőknél általában 10-45 fok.

Jelenleg ez a tetőtípus még mindig népszerűbb, bár a féltetők népszerűségében még mindig nem versenyeznek a legelőkelőbb helyeken. Mindenesetre ez egy nagyon érdekes választás, és ne felejtsük el, hogy anyagbarát és szerkezetileg viszonylag egyszerű megoldás. Főként modern építészettel rendelkező családi házaknál alkalmazzák, és ma már nem számít kivételnek a sorház sem, amelyek féltetővel rendelkeznek.

Mikor válasszunk féltetőt?

Több mint 15 évvel ezelőtt a féltetők a családi házaknál még inkább ritkaságnak számítottak. Azonban az idők változnak, és ezek a tetőtípusok egyre népszerűbbek. Amikor eldönti, hogy féltetőt választ-e, számos tényezőt kell figyelembe vennie. Elsősorban fontos megfontolni, hogy a féltető illeszkedik-e az épület környezetéhez. Ezek a tetők nem mindenhol alkalmasak, különösen nem a régi vidéki házakkal rendelkező területeken.

Azért, hogy jól átgondolhassa a féltető kiválasztását, összeállítottunk Önnek egy áttekintést ezeknek a tetőtípusoknak a legnagyobb előnyeiről. Emellett megvizsgáljuk a féltetők szerkezeti aspektusait és a legmegfelelőbb tetőfedés kiválasztásának lehetőségeit is.

A féltető legnagyobb előnyei

A legtöbb esetben az alacsony energiaszükségletű házakon találkozunk féltetőkkel, és ez nem véletlen. Konstrukciójának köszönhetően a féltető hatékonyan megakadályozza a hőveszteségeket, ezzel csökkentve az energiaköltségeket.

A féltetők is egyre népszerűbbek megfizethetőségük miatt. Más tetőkhöz képest az építés és a fedés szempontjából a legolcsóbbak közé tartoznak. A féltetők egyik erőssége tehát a konstrukció egyszerűsége és az, hogy ezt a tetőtípust viszonylag gyorsan lehet megvalósítani. Tehát nemcsak az anyagköltségeken, hanem a munkán is megtakaríthat.

Féltető szerkezete

A féltetők nemcsak családi házakhoz, hanem fészerekhez, garázsokhoz vagy nyaralókhoz is alkalmasak. Természetesen mindig alaposan át kell gondolni, hogy a tető melyik oldalára kerül, és ehhez igazítani kell a teljes szerkezetet. Ideális választás lehet például, ha a tetőt a szél felőli oldalra állítjuk, és a megemelt homlokzatú részt teljesen arra az oldalra tesszük, ahonnan a legtovább süt a nap.

A gyakorlatban a féltetőknél leggyakrabban használják a fa gerendákra való lerakási lehetőséget, amelyeknek téglalap alakú keresztmetszete van. Az építkezés előtt gondolja át, milyen lejtése lesz a tetőnek, és melyik világos oldalra néz majd. Fontolja meg a szellőzés lehetőségét is, valamint a gerendák fölötti szigetelés alkalmazását, amely megakadályozza a hőhidak kialakulását.

Féltető tetőfedése

Ha már úgy döntött, hogy féltetőt épít, az elengedhetetlen része a megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása. Ez nem csak az ízlésétől és elvárásaitól függ, hanem a tető lejtésétől is. Míg a beton és a cserép fedés nem túl alkalmas alacsony lejtésű tetőkre, más anyagok esetében nem kell aggódnia. A féltetőkhöz nagyon gyakran választott tetőfedő anyag az acél tetőfedő lemez, cserepeslemez, amely alkalmas 12 fokos dőlésszögtől, trapézlemez  8 fokos dőlésszögtől és a korcolt lemez 3 fokos dőlésszögtől. 

A féltetők kétségtelenül érdekes lehetőséget kínálnak arra, hogy elkerüljék a lapos tetőkre jellemző hátrányokat, miközben pénzt takaríthatnak meg.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább