Megosztás

Hóterhelés a tetőkön: Mennyi havat bír el egy tető?

Érdekességek
Hóterhelés a tetőkön: Mennyi havat bír el egy tető?

Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények miatt ma már minden épület építésénél a várható hóterhelést bele kell számítani a statikai számításokba. A hóterhelés egy szabványos határérték, amely meghatározza azt a maximális súlyt, amely egy négyzetméteres tetőfelületen (N / m2-ben) lehet, hogy ne veszélyeztesse a tető teherbíró képességét. Ha a tetőszerkezet nem megfelelő a megengedett legnagyobb hóterheléshez, az kivételes esetekben a tető beomlásához vezethet.

Hóterhelési zónák Ausztriában

Ausztriában ennek a hóterhelési értéknek a kiszámítását az ÖNORM EN 1991-1-3 szabvány szabályozza. Az, hogy egy tetőnek mennyi havat kell elviselnie, az a régiótól, a helytől és a tetőhajlásszögtől függ. A helyzettől függően az osztrák tetőknek négyzetméterenként 84 kg és 1080 kg közötti hóterhelést kell elviselniük. Ezen értékek jó iránymutatást jelenthetnek Magyarország különböző részein is, az adott terület várható téli csapadékhozamának függvényében.

Az osztrák hóterhelési zónák megtekinthetők online a Dlubal geozóna terhelésmeghatározó eszköz segítségével.

A hóterhelés a hó típusától is függ

Az, hogy milyen vastag a hótakaró a tetőn, semmit sem mond a súlyáról. Egy köbméter laza, száraz porhó akár 40 kg-ot is nyomhat, míg a nedves öreghó akár 500 kg-ot is elérhet. A tetőn lévő jégréteg még nehezebb.

Tető hajlásszög

A tényleges hóterhelés kiszámításánál a tető hajlásszöge is szerepet játszik. Mivel a felületi terhelés mindig az alapfelületre merőlegesen hat, különösen a lapostetők teherbíró képessége korlátozott. Másrészt 60°-os tetőhajlásszögtől feltételezhető, hogy a hóréteg lecsúszik.

Az elmúlt években egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárási események miatt az is előfordulhat, hogy a ténylegesen lehullott hó mennyisége meghaladja a várható hómennyiséget és túlterheli a tetőt. Lehet, hogy a tetőt meg kell tisztítani. A lakástulajdonosoknak azonban professzionális takarító szolgáltatást kell igénybe venniük, vagy kapcsolatba kell lépniük a helyi tűzoltósággal.

Számítsa ki a hóterhelést

Mivel a hóterhelés maximális értékét, amelyet egy tetőnek el kell viselnie, a hóterhelési zónától, a tengerszinttől, a tető hajlásszögétől stb. függően számítják ki, a képlet meglehetősen bonyolult. Az interneten található különféle hóterhelés-kalkulátorok segíthetnek.

Érdeklődjön munkatársainktól, hogy milyen anyagvastagságúak legyenek az Ön bádogtetőjének profiljai, hogy megbirkózzanak a hóterheléssel.

Tetőlavina megakadályozása

A tetőlavinák – azaz a hólapok tetőről való hirtelen lecsúszásának – megakadályozása érdekében elengedhetetlen a tetőn a hófogó rendszer.
A hóorr vagy hókapa a hófogó egyik formája, amely megakadályozza a hótömegek lecsúszását a tetőről. A Maslen hóorrokat bádogtetőkre tervezték trapézlemezeink és tetőcserépprofiljaink alapján, és a hócsákányokhoz hasonlóan egy egyszerű, de hatékony hóvédő rendszer részét képezik.
A hóterülettől függően az összeszerelési utasításokat be kell tartani a darabszámra és a beállításra vonatkozóan. Havas területeken a tetőn lévő hófogókon kívül hóvédőkre vagy hóvédő csövekre is gondolni kell.

Segítségre van szüksége a tető megtervezéséhez, a hóterhelés kiszámításához vagy hóvédő rendszerekkel kapcsolatos információkra? Forduljon hozzánk projektje legfontosabb adataival, és kérjen nem kötelező érvényű ajánlatot könnyűfém tetőre a Maslentől.

Keressen most!

Fotó: Biegun Wschodni / Unsplash

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább