Megosztás

A lemeztetők is ellenállnak a szélsőséges időjárásnak

Érdekességek
A lemeztetők is ellenállnak a szélsőséges időjárásnak

A klímaváltozásnak köszönhetően Ausztriában és Közép-Európa más országaiban egyre gyakoribbak az olyan extrém időjárási körülmények, mint a viharok, a heves esőzés vagy a jégeső. Minden épületnek a tető a legveszélyeztetettebb része, így el kell viselniük az extrém körülményeket is.


Az acélból és alumíniumból készült tetőpaneleket rendkívüli tartósságuk jellemzi. A trapézlemezek a többi tetőprofilhoz hasonlóan kiváló ellenállást tanúsítanak az időjárással szemben, mind a hőmérséklettel szemben, mind az extrém eseményekkel szemben.

Vihar, jégeső és hó

Az erős szél, a felhajtóerő és a heves esőzés sem tehet kárt a megfelelően felszerelt bádogtetőben. A bádogtetőknél a tetőhajlásszög a döntő tényező. Minél meredekebb a hajlásszög, annál nagyobb a felületi nyomás a szél felőli oldalon, és annál kisebb az esélye annak, hogy a szél a tető alá kerül és felemeli a tetőszerkezetet.

Skandináviában és Észak-Németországban sokkal elterjedtebbek a lapos és trapéz tetőszerkezetek, Ausztriához képest. Az alkonstrukcióhoz szorosan kapcsolódó bádogtetők évtizedek óta állnak ellen az Északi- és a Balti-tengeri zord időjárás heves esőzéseinek és szeleinek.

A tetőlemezeknek korrózióállónak kell lenniük

A legelterjedtebb tetőfedő anyagok közé tartozik az acéllemez, az alumínium, a rozsdamentes acél, a titán-cink és a rézlemez. A költség gyakran döntő tényező az anyag kiválasztásában. Nem szabad azonban elhanyagolni a korrózióra való hajlamosságot.

Az acéllemezt általában horganyozzák, hogy korrózióálló legyen, és megóvja a rozsdásodástól. Az acélból készült trapézlemezek és tetőcseréplemezek az olcsó lehetőségek közé tartoznak. A lapok lerakásakor azonban ügyelni kell a horgonytömítésre.

Bár az alumínium tetők eleve rozsdamentesek, a korrózió veszélyfaktor, ezért biztosítani kell védőbevonatot ellene. Az alumíniumlemezek legnagyobb veszélye azonban a szilárdsága és a hőtágulás veszélye. Az alumínium tetőn általában azért keletkeznek károk, mert a csavarlyukak kiszakadnak, aminek következtében a tető leválik a tartószerkezetről.

Idővel a klasszikus rézlemez reakcióba lép a levegővel és egy oxidréteget képez, ami nem baj, mivel védi az anyagot. Sajnos ez az időjárástól függ, ezért nagyon kiszámíthatatlan. A réznél ott van az a tényező is, hogy nem „jön ki” jól más fémekkel és kémiai reakcióba lép velük.

A rozsdamentes acél valószínűleg a legmagasabb korrózióállóságú és leghosszabb élettartamú anyag. Egy tető lefedése azonban lényegesen több anyag- és összeszerelési költséggel jár.

A jégesőnek a vastagabb fémlemezek lényegesen jobban ellenállnak, mint a vékonyabbak. Ezenkívül egy védőbevonat megvédheti a profillemezeket a „mechanikai” sérülésektől. A MASLEN-nél a lemezeinket Poly 25 μm GLOSS vagy MATT 25-35 μm poliészter bevonattal és kiváló minőségű Polyester HB 50 μm réteggel vonjuk be, különböző RAL színekben.

Segítségre van szüksége a megfelelő tetőfedés kiválasztásában? Forduljon hozzánk projektje részleteivel, és kérjen ajánlatot könnyűfém tetőre a Maslentől.

Jelentkezzen most!

 

Fotó: Yousef Espanioly / Unsplash

 

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább