Megosztás

Mennyibe kerül az új tető a régi házra?

Tippek Termékeink
Mennyibe kerül az új tető a régi házra?

Körülöttünk minden ki van téve bizonyos divatirányzatoknak és a családi házak sem képeznek kivételt. Az építészet idővel változik, ezért természetes, hogy nagy felújítások során az épületek gyakran alkalmazkodnak a jelenlegi trendekhez. A tetők a házak legfontosabb funkcionális és vizuális elemei közé tartoznak, és ezért összpontosítottunk arra, hogy mennyibe kerül egy új tető egy régi házon, és mi minden befolyásolja a végső árat.

Az elmúlt 70 év során a házak építéséhez használt anyagok, a lakók igényei és az építészeti trendek is jelentősen megváltoztak. Az építőanyagok kínálata szinte minden területen jelentősen kibővült az évek során, és olyan dolgok, amelyek pár évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak, ma már nemcsak általánosak, hanem gyakran árban is megfizethetők. Ez a kijelentés kétségtelenül érvényes a tetőkre is, és ezért egy modern tető egy régi ház számára jelentős fejlesztést jelenthet.

Miért döntsünk egy új tető mellett?

Ha úgy döntesz, hogy régi házadnak új tetőt adsz, tudd, hogy jó választással nemcsak az egész ház használhatóságát javítod, hanem szó szerint új életet lehelhetsz bele. Az új tető beszerzésének motivációi változóak. Leggyakrabban azért döntenek az új tető mellett, mert a régi tető rossz állapotban van, gyakran még az egész cserépfedés darabjai is lehullanak róla. Az idővel az önmagában a tetőfedő anyag amortizációja is gyorsan rontja a tető tartószerkezetének állapotát, ami tovább növeli a lehetséges felújítás költségeit.

A régi ház új tetőjének oka azonban nem feltétlenül a szükségállapot lehet. Ez gyakran magában foglalja például a tető formájának megváltoztatását laposból meredek vagy féltető, vagy a ház bővítését egy lakható tetőtérrel. Ez a múlt században épült házakban korántsem volt jellemző, sok tulajdonos számára pedig viszonylag megfizethető módja a ház hasznos terének bővítésének.

Az új tető megvalósítása önmagában nem mindig egyszerű régi házak esetében, könnyen találkozhat olyan korlátokkal, amelyeket az épület helyzete, az építőanyagok és a tetőszerkezet állapota és kialakítása szab meg.

Mire kell figyelni a választás során?

A régi tető rekonstrukciója és a teljes cseréje között azonban komoly különbség van, nem csak gyakorlati, hanem pénzügyi szempontból is. Mindenképpen szükséges a régi tető szétszerelése és a tetőgerinc állapotának alapos vizsgálata, amit egy szakembernek kell végeznie. Ugyancsak szakembernek kellene az egész építményt átvizsgálnia, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a régi ház még az új tető súlyát is elbírja.

Akár teljesen új tetőt épít vagy felújítja a régit, alaposan gondolja át a tetőfedő anyag kiválasztását a konkrét épület és a tető forma szempontjából. Ne csak a megjelenésre, hanem az használhatóságra, a szükséges karbantartásra és a technikai paraméterekre is gondoljon. Ezekben az esetekben vagy a KORCOLT lemezből készült teljes felületű burkolatok, vagy a kisebb formátumú acéllemez burkolatok nagyon népszerűek, a tagolt tetőkhöz való jobb alkalmazkodás miatt.

Miért alkalmasak a tetőfedő lemezek régebbi házakhoz is?

A modern fémtetők kiválóan illeszkednek az idősebb házakhoz is. Első hallásra talán nem tűnik nyilvánvalónak, de jelenleg az acéllemez tetők többféle kivitelben kaphatók, így nem jelent problémát összehangolni őket olyan házakkal, melyekre már rányomta a bélyegét az idő. Ugyanígy egy acéllemezes tetős ház is tökéletesen illeszkedik például egy festői vidéki környezetbe.

A tetőfedő lemezek előnyei azonban korántsem érnek véget. Ha minőségi felületkezelésű acéllemez tetőt választasz, nem kell aggódnod az élettartama miatt, és a karbantartás is minimális. Rekonstrukció vagy teljesen új tető építése esetén nagyon fontos, hogy más tetőfedő anyagokhoz képest az acéllemez tetők sokkal könnyebbek, így kevesebb terhelést jelentenek az idős házak számára. A nagyon kedvező ár mellett a tetőfedő lemezek ezért gyakran a legjobb választást jelenti.

Mi befolyásolja az új tető árát?

Az új tető konkrét ára számos tényezőtől függ. Mindenekelőtt az általános méreteitől és felosztásától függ. Általában igaz, hogy minél bonyolultabb a tető, annál drágább lesz, mind anyagi, mind munkaköltségek szempontjából. Minél bonyolultabb a tető alakja vagy több különböző forma kombinációja, annál időigényesebb a szerelés. Fontos szempont továbbá, hogy milyen típusú tetőszerkezetet választasz, és hogy tervezel-e beépíthető tetőtérrel.

A végső tetőköltség azután függ a választott tetőfedés és egyéb tetőalkatrészek, mint például tetőablakok, tetőfeljárók, kémények vagy hófogók költségeitől is. Amikor különböző ajánlatokat hasonlítasz össze, ne felejtsd el összehasonlítani az teljes ajánlatokat, amelyek tartalmazzák a szállítás és csomagolás költségét is. Egyes tetőfedések esetében ez ugyanis nem elhanyagolható tényező lehet. Ha úgy tervezed, hogy új tetőt adnál a régi háznak, kérj tőlünk pontos árajánlatot a fémlemez tetőre.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább