Megosztás

Mi az acéllemez tető teljes összetétele?

Érdekességek Tippek
Mi az acéllemez tető teljes összetétele?

A tető összetételének és egyes elemeinek megfelelő tervezése és kivitelezése alapvető feltétele annak, hogy a tető hosszú távon problémamentesen szolgáljon, és biztosítsa a várt akusztikai komfortot is. A tető összetételeinek minősége tehát nélkülözhetetlen alapfeltétele annak, hogy teljes mértékben elégedettek legyünk a tetőfedéssel. Részletesen bemutatjuk az acéllemez tetőszerkezet összetételét és a megvalósítási lehetőségeket.

Az új tető egyik első lépése a tetőszerkezet tervezésének elkészítése, amely több tényező figyelembevételével történik. Ebben a tekintetben érdemes figyelembe venni az igényeit és elképzeléseit a tetőtér használatával, az épület tulajdonságait és felhasználási módját, valamint az épület elhelyezkedéséből adódó külső tényezőket. A tetőszerkezet konkrét tervezése a véglegesen választott tetőfedő anyagtól is függ. Bemutatjuk a tető szerkezetének részleteit a trapézlemez tetőfedések és a cserepeslemez tetőfedések esetében.

Szigetelt és nem szigetelt tetőtér?

Mielőtt bármit is tervezne, szükséges összefoglalni a követelményeket. A legfontosabb az, hogy a tetőtér milyen célt fog szolgálni. Ha a tetőtér használatát nem tervezi, és ez a tér nem lesz szigetelve, akkor nincs szükség bonyolult tetőszerkezeti megoldásokra. Ebben az esetben nem szükséges diffúziós fóliát használni, bár ez alkalmazását még ilyen esetben is javasoljuk. Nemcsak a vízpára átjutását biztosítja, hanem az esetleges tetőtér átalakítása lakhatóvá egyszerűbbé válik.

A gyakorlatban gyakran találkozunk szigetelt tetőtérbe való tetőszerkezettel, amely végül lakhatásra is használható. Természetesen a tetőszerkezetet ezekhez a követelményekhez kell megfelelően hozzáigazítani, különösen a nagy áteresztőképességű diffúziós fólia használatával, amely a tetőszerkezet elengedhetetlen része. Menjünk azonban sorban, rétegről rétegre, ami a fémlemez burkolat alatt helyezkedik el.

Acéllemez tetőszerkezet összetétele – profilozott tetőfedés

Az acéllemez tető tipikus összetételének példájaként a legelterjedtebb típust, azaz a nyeregtetőt fogjuk használni. Az alap a szarufák és a precízen mért ellenlécek. Ekkor már felhelyezzük a diffúziós fóliát, amit a szarufákra helyezünk és kontralécekkel rögzítünk. Ez vízszigetelésként szolgál, hogy biztosítsa a vízpára elvezetését a padlásról, valamint a kondenzátum elvezetését a tető alatti térből. Általános szabály, hogy a kontralécek alá szalagot kell felhelyezni, ami biztosítja a vízzáró kapcsolatot a kontraléc és a fólia között. A fólia elhagyását még a legegyszerűbb tetőszerkezeteknél sem javasoljuk.

Ezután pontosan kimért tetőléceket helyeznek az ellenlécekre a tetőfedő gyártója által meghatározott távolságra. Tegyük hozzá, hogy az egyes burkolattípusok eltérő lécezés távolsággal rendelkezhetnek, ezért mindig ellenőrizze ezt az információt. Ezenkívül tartsa be a lécek és az ellenlécek közötti távolságot, hogy a szellőzéshez elég nagy rést képezzenek.

A tetőgerinctől az ereszig légrést kell kialakítani a fólia és maga a tetőburkolat között a megfelelő szellőzés érdekében. Ebben a pontban ne feledkezzen meg a védőszalagról a madarak ellen, amelyet a tető lejtő szélére szerelnek. Megakadályozza, hogy a levelek, bogarak és a hó a tető alá jusson.

Az így elkészített alapon kezdhetjük a tetőfedés beépítését, ismét pontosan a gyártó utasításai szerint. Ezután a gerincfedést és a tetőkiegészítőket kell hozzáadni, például az ereszcsatorna tartozékokat és a hófogókat.

Acéllemez tetőszerkezet összetétele – KORCOLT LEMEZ

A KORCOLT LEMEZ tető más felépítést igényel, ami abból adódik, hogy a fedés lényegében KORCOLT LEMEZ táblákból áll, amelyek nagyon hosszúak lehetnek, és emiatt megfelelő támasztékra van szükség a tetőn való felszerelésükhöz. Ez azt jelenti, hogy a KORCOLT LEMEZ tető felépítése hasonló a fent leírtakhoz, de egy nagyon fontos különbséggel.

Az aljzat alapja általában fa alapú zsaluzat, és általában ennek meg kell felelnie a következő paramétereknek: a fának vegyileg kezelve kell lennie, a fa nedvességtartalma nem haladhatja meg a 30% -ot, a faalap minimum vastagsága 24 mm, deszkák használata esetén szélességük 80 és 140 között van, és négyzet alakúak. Gyakran találkozunk azzal a szándékkal, hogy OSB lapokat használnak fedésre. Ezek azonban nem alkalmasak erre a célra a tulajdonságaik és élettartamuk miatt.

Végezetül tegyük hozzá, hogy az acéllemez tetőszerkezet összetétele nem bonyolult. Azonban nemcsak a tervezésnél, hanem a tényleges kivitelezésnél is körültekintőnek kell lenni, mert ez jelentősen befolyásolja az acéllemez tető hasznos tulajdonságait.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább