Megosztás

Tetőfedő lemezek megfelelő beépítése: a hosszú élettartam és a problémamentes használat kulcsa

Tippek
Tetőfedő lemezek megfelelő beépítése: a hosszú élettartam és a problémamentes használat kulcsa

Az acéllemez tetőfedés tulajdonságainak köszönhetően egyre népszerűbb választás. A kis tömeg, a különféle kivitelek széles választéka és a hosszú élettartam csak néhány acéllemez tetőfedés előnyei közül. Ahhoz azonban, hogy a fedőlemez több évtizedig problémamentesen kiszolgálhassa Önt, rendkívül fontos odafigyelni a helyes beépítésre.

Az acéllemez tetőfedések egyre népszerűbbek és ma már különböző épületeken is megtalálhatók. Kis faházaktól kezdve családi házakon át egészen nagy gyártócsarnokokig. Az acéllemez tetőfedések sokoldalúságuknak köszönhetően gyakorlatilag minden típusú épületnél felhasználhatók. Míg a múltban több tévhit keringett az acéllemez tetőkről, ma már ez a tetőtípus erős versenytársa a hagyományos anyagoknak, mint például az égetett cseréppel készült tetőfedés.

Az acéllemez tetőfedés minősége nagymértékben függ a felületkezelés minőségétől. Egy kellően vastag és pontosan felvitt cinkréteg feltétlenül szükséges egy ilyen burkolat hosszú élettartamához. Nem kevésbé fontosak az egyéb védőbevonatok sem, amelyek garantálják a tetőfedő lemezek színtartósságát és a külső hatásokkal szembeni ellenállását.

A többi fedőlemezhez hasonlóan az acéllemez burkolatokra is érvényesek bizonyos sajátos elvek, amelyeket a szerelés során be kell tartani. Bár a fém tetőfedés beépítése nem nevezhető túl bonyolultnak, pontossága és minősége közvetlenül befolyásolja a tető funkcionalitását és élettartamát. Ezért az acéllemez tetők beépítési módjára fókuszáltunk családi ház esetén. Így megtudhatja, hogyan kell megfelelően felszerelni a fedőlemezt, és azt is, hogy mit kell kerülni az acéllemez tetők felszerelésekor.

Már az elején ne hanyagolja el az előkészítő munkákat.

A tetőfedő lemezek telepítése előtt alaposan meg kell vizsgálni a tetőszerkezet állapotát és az egyes elemeket. Ez különösen fontos a felújítások esetén, minden sérült tetőszerkezeti elemet ki kell cserélni, és szükség esetén meg kell erősíteni a tetőgerendát.

Szigetelés beépítése

Ha a tetőszerkezet ellenőrizve és rendben van, a következő lépés a Dripstop antikondenzációs fólia telepítése. A diffúziós fóliákat nem úgy használják, mint a vízszigetelő fóliákat, amelyeket főként lapos tetők esetén alkalmaznak. Ezek a diffúziós fóliák arra szolgálnak, hogy szabályozzák a levegő és a nedvesség irányított áramlását, vagyis a tető “lélegezzen”. A magas diffúziós fóliát általában gerendákra vagy fa zsaluzatra szerelik speciális szögekkel. Az ellenlécek biztosítják a rögzítést, amelyek a gerendák mentén futnak, valamint az ellenlécek alatti speciális szalagok is biztosítják a rögzítést, mely pontosan elszigeteli a szög illesztési helyeit.

Tetőfedő lemezek, ellenlécek és ereszcsatorna-rendszer szerelése

A szigetelés beépítése után megkezdhetjük a lemezburkolat alátámasztó alapjának kialakítását. Szemléltessük az összeszerelési eljárást egy duplafalú tető esetében. Ebben az esetben a léceket két síkban szerelik fel. A szarufák tengelyében ellenlécek vannak rögzítve, vízszintes irányban pedig tetőlécek vannak rögzítve. Így egy kétrétegű tető jön létre, amely hatékonyan csökkentheti a tetőtér túlmelegedésének mértékét. A tetőlécek és ellenlécek beépítése után időt kell szánni a szegélylécek beépítésére, a fóliákon, valamint az ereszszegélyekre, ereszcsatornákra.

A fa felületkezelése

Már a fém tetőfedés beépítése előtt alaposan mérlegelje a fa felületkezelésének szükségességét. A kezeletlen fa sokkal hajlamosabb a gombásodásra, rovarok általi támadásra és rothadásra. Természetesen nem a legboldogabb megoldás a fa kezelése a tetőn, vagy akár otthon az udvaron. Manapság a tetők hozzávetőleg 95%-ánál a faanyagot közvetlenül a fűrészüzemekben pácolják, amelyek gyakran nem permetezik a fát, hanem közvetlenül a pácoló kádakból helyezik el, ami maga a pácolás nagyobb hatékonyságát biztosítja.

Acéllemez tető szerelése

Ebben a szakaszban már elérkezünk az olyan feladatokhoz, amelyeket óvatosan és maximális precizitással kell végrehajtani. Nagyon fontos a tetőfedés rögzítése. Éppen ez a lépés befolyásolja leginkább a későbbi tetőfedés minőségét. A megfelelő rögzítés szükséges ahhoz is, hogy a tető megfelelő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezzen, és ellenálljon az erős szélnek. Egy megfelelően rögzített lemez tetőnél nem kell aggódnia a viharos időjárás miatt.

Acéllemez tetőfedés rögzítése

A fém tető kivitelezésekor ügyeljen a rögzítő anyag kiválasztására, és kövesse a tetőfedő gyártó utasításait. Általánosságban elmondható, hogy a tetőlemez rögzítő csavaroknak elég hosszúnak és minőségűnek kell lenniük, és mindig függőlegesen kell a tetőlemezhez rögzíteni őket. Szükséges továbbá az EPDM gumi alátét használata is.

A fent említett szabályok figyelmen kívül hagyásakor fennáll annak a veszélye, hogy a tömítő alátét nem fogja megfelelően ellátni tömítő funkcióját, és a tető alá bejuthat a víz. Helytelen csavarozással könnyen károsíthatja a burkolat felületkezelését, és ezeken a területeken korrózióra kell számítani.

Acéllemez tetőfedés vágása

Erre a célra speciális ollót (nibbler) vagy rögzítőt kell használni a fémlemez vágásához szükséges fúróhoz. A vágást a lehető legpontosabban kell elvégezni, hogy elkerüljük az anyag deformálódását és a védőrétegek károsodását. Ügyeljen arra, hogy a vágáshoz ne használjon sarokcsiszolót vagy más elektromos tárcsás szerszámot, amely az olvadt fémdarabok roncsolhatják a felületi bevonatokat és később korrózióhoz vezethetnek.

A vágás után a széleket alaposan meg kell tisztítani és a felületet a tetőfedő gyártó utasításai szerint kell kezelni. Minden vágott felületet javító lakkal kell bevonni.

Összeszerelés során ügyeljen a részletekre

A acéllemez tető lefektetése és telepítése során valóban figyelmet kell fordítani minden részletre. Még arra is, amit visel, például a ruházatára és cipőjére. A cipzárak, ruházaton lévő szennyeződések könnyen megkarcolhatják a tetőfedő réteget, és ezzel megsérülhet a tetőfedés védőbevonata. Tehát a körültekintés mindenképpen fontos. Ha már bekövetkezett a sérülés, ne keseredjen el, a sérült területet szükséges lefesteni a tetőfedés gyártójának ajánlott javító lakkjával, ideálisan a lemez színválasztékában.

Tetőtartozékok felszerelése

Ebben a pontban már közeledünk a befejezéshez. Sok esetben érdemes a lemeztetőt további kiegészítőkkel kiegészíteni, attól függően, hogy hol található az épület, mekkora a tető lejtése, és így tovább. A leggyakoribb kiegészítők közé tartoznak a hófogó tartozékok, amelyek különösen fontosak magasabb tengerszint feletti területeken épült épületeknél. A hófogó tartozékok praktikus és biztonsági kiegészítők, amelyeket speciális gumicsavarok segítségével szerelnek fel.

A hófogók telepítése valójában kötelezővé kellene tenni azok számára az épület tulajdonosai számára, akiknek a tető lejtése az utcára vagy közterületre néz, mivel az esetlegesen okozott károkért éppen az épület tulajdonosa felelős. A hófogók pontos elhelyezkedését és számát azonban érdemes szakemberekre bízni, mivel ezek az időjárás, a tető lejtése, a tetőfedő anyag és a burkolat formátuma alapján változnak.

A megfelelően telepített acéllemez tető évtizedekig hálásan szolgálja majd Önt, problémamentesen és kompromisszumok nélkül. Ha még nem döntött véglegesen az acéllemez tető fedés mellett, olvassa el cikkünket 5 okról, amiért az acéllemez tető fedés tökéletes választás lehet az ön épületére is.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább