Megosztás

Zöldtető Építés Lemeztetővel

Érdekességek
Zöldtető Építés Lemeztetővel

A zöldtető egyre népszerűbb és ez több mint egy hirtelen trend: nem csak a hőszigetelésben segít, hanem egy kellemesebb mikroklímát teremt. Alapvetően lemeztető esetén is lehetséges a zöldtető kialakítása, akár egy tetőfelújítás, vagy új tető építése esetén is. A kialakítás fontos, hogy a lemezek és a tetőszerkezet elbírja a plusz súlyt, illetve a tető dőlésszögére is figyelni kell. Ebben a cikkben összeszedtük, mire érdemes figyelni egy zöldtető kialakításánál. 

A lemeztetővel kialakított zöldtetők előnyei

A lemeztetők önmagukban is számos előnnyel rendelkeznek, a zöldtetők ezek mellett pedig: 

  • Segítenek a csapadék felfogásában (azonban figyelni kell a felesleges víz elvezetésére)
  • A szél által okozott korrózió jelentősen csökken – a zöldtető extra védelmet nyújt
  • A zöldtető hőszigetelésnek is kiváló. Különösen a forró levegő kizárásában játszik szerepet. 
  • Ezek mellett javítja a levegőminőséget, hiszen megköti a port és bizonyos kórokozókat.

Extenzív vs. Intenzív zöldtető

A zöldtető építésének alapvető módja van, az extenzív és az intenzív telepítés. Az extenzív zöldtető alig igényel karbantartást, mindössze egyszer-kétszer kell a tetőt bejárni és ellenőrizni. A növényzet ebben az esetben kisebb lágyszárúakból, gyógynövényekből, fűfélékből áll. Mivel ezen növények gyökerei nagyon rövidek, így nincs szükség vastag földrétegre. Ebből kifolyólag ez a megoldás jóval könnyebb mint az intenzív zöldtető, mindössze 50-100 kilogrammot tesz ki a növények fajtáitól függően.

Az intenzív zöldtető esetén fontos a növények vízzel és tápanyagokkal történő folyamatos ellátása, hiszen itt virágok, bokrok, sőt akár fák is szóba jöhetnek. Alacsonyabb növények esetén 300 kg / négyzetméter, nagyobb növésűek esetén akár 1 tonna / négyzetméter plusz teher nehezedhet a tetőre. Az egyes tetőlemezek egy négyzetméterre vonatkozó teherbírásáról tájékozódjon a termékleírásokból, illetve kérje szakértő segítségét! 

Zöldtető kiépítése a lemeztetőn

A zöldtető egyik feltétele, hogy a tető hajlásszöge nem túl nagy, így a csapadékvíz nem szivárog túl gyorsan a tető aljára, ez ugyanis a magasabban lévő növények kiszáradásához vezethet. A tető hajlásszöge a földréteg eltérő vastagságával egy bizonyos fokig korrigálható.

A zöldtető a vízelvezető rétegből, szűrőrétegből, termőföldből és az azon található növényzetből áll ki. A tető gyökerekkel szembeni védelme a vízzáró és a szűrőréteg kell, hogy biztosítsa, amennyiben ez nem elegendő, egy még egy tömítőréteg is szükséges lehet. 

Annak érdekében, hogy a kialakítás minden kívánságának megfeleljen és minden kérdésére – gyökérvédelem, növényzet kiválasztása, vízelvezetés, ápolás – választ kapjon, vegye fel a kapcsolatot egy szakértővel!

 

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább