Megosztás

A bádogtető összeszerelésének leggyakoribb hibái

Érdekességek
A bádogtető összeszerelésének leggyakoribb hibái

Amilyen egyszerű a trapézlemez- vagy sík profilok felhelyezése a tetőkre, annyi hiba történik újra és újra a szerelés során. Melyek a leggyakoribbak és hogyan kerülhetők el?

1. Spóroljon a szigetelésen

Főleg a tetőfelújításnál felmerül a kérdés, hogy nem lehet-e meglenni kevés szigeteléssel, például elkerülni a tetőszerkezet átalakítását. De a szigetelés elengedhetetlen a hangszigeteléshez és a nyári hővédelemhez is, ezért ezen a ponton nem szabad spórolni. A szigetelésnek kölcsönhatásba kell lépnie a tető hátsó szellőzésével is – ha bizonytalan, beszélje meg szakemberrel, hogyan érhető el az optimális szerkezet szigeteléssel.

2. Nem megfelelő rögzítés

Mivel a fémlemeztető léchez van rögzítve, döntő jelentőségű, hogy a lemezeket hogyan rögzítik rá. Ez egyrészt magában foglalja a megfelelő csavarok és szögek kiválasztását – tetőinkhez speciális EPDM gumiból készült alátéttel ellátott, önmetsző 4,8 x 35 mm-es farmercsavarokat használunk -, másrészt ezek szakszerű rögzítését. Ezekhez meg kell választani a megfelelő távolságokat, és a rögzítés után azt is ellenőrizni kell, hogy nincs-e kinyúlva vagy ferdén becsavarva a csavar. Mert ezek a hibák károsodáshoz vezethetnek, ami viszont lerövidíti a tető élettartamát, és a víz behatolását is lehetővé teheti.

3. A kiterjesztést alábecsülik

Nyáron a fémlemez tágulása és télen összehúzódása azt jelenti, hogy a tető bizonyos rugalmasságát garantálni kell. A trapézlemezeket általában egy teljes gyöngy átfedésével rakják le. Már a gerinc, az eresz és az esetleges tetőcsatlakozásoknál is figyelembe kell venni, hogy a lemeztető év közben változik. Bonyolultabb a tágulás kérdése például a korcolt lemezeknél, ezeket nem szabad egyszerűen “áthajtani”, itt 3 milliméteres margót kell tervezni, hogy a fémtető keresztirányú tágulását “elfoghassuk”. A beépítési tervben a fémlemeztetőink bővítését is figyelembe veszik.

4. A kondenzáció képződését nem veszik kellőképpen figyelembe

A bádogtetők különösen ki vannak téve a korróziónak: gyakran hűvösebbek, mint a környező terület, ami azt jelenti, hogy rajtuk (főleg az alsó oldalon) páralecsapódás képződik, amely lecsöpög és károsítja a szigetelést vagy az épületszövetet. Különösen azokon a helyeken, ahol a bádogtető felfekszik, a vízzel való hosszan tartó érintkezés korrózióhoz vezethet. Ezért fontos a megfelelő hátsó szellőzés biztosítása, valamint annak biztosítása, hogy először ne képződjön páralecsapódás, például egy páralecsapódásgátló fólia használatával.

5. A mélyedések pontatlan tömítése

A bemélyedések vagy csatlakozási pontok esetében, például az épület más részeihez, különösen fontos, hogy ezek szakszerűen legyenek beépítve, és az anyagátmenetek megfelelően tömítettek. Erre a célra csatlakozólemezek és tetőnyílások állnak rendelkezésre, amelyeket az adott projekthez tervezünk. Kerülni kell a hézagok szilikonnal és hasonlókkal való tömítését, mert ez egyéb problémákhoz vezethet, például a hátsó szellőzés és a bádogtető tágulása is sérülhet.

 

 

 

 

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább