Megosztás

Tetőfelújítás cserepeslemezzel – erre érdemes odafigyelni

Érdekességek
Tetőfelújítás cserepeslemezzel – erre érdemes odafigyelni

Régebbi épületek esetén a tetőfelújítás már van, hogy nem elkerülhető: A szivárgó tetők a nedvesség bejutása miatt az épületszerkezet károsodásához is vezethetnek, ezért a tetőfelújítást legkésőbb 50-60 év elteltével végezni kell. Elmondjuk, mit érdemes figyelembe venni egy cserepeslemez tetőfelújításnál a tervezéstől az anyagválasztáson át a megvalósításig.

A tetőfelújítás megfelelő előkészítése

Tetőfelújításnál az első kérdés: milyen tető van és milyen állapotban van? Például egy káros azbesztet tartalmazó Eternit-tető felújítása különösen összetett. Az ellenőrzés során a szakembernek a következő pontokat kell meghatároznia:

  • Mi a helyzet a szerkezettel (van-e sérülés, mi a helyzet a teherbírással)?
  • Cserélni kell a tetőszerkezetet és a léceket, vagy megtarthatók?
  • Hogyan készül a tetőszerkezet és milyen a tetőhajlásszög?
  • Milyen szigetelés érhető el és milyen szigetelési szabványt kell elérni?

Ezen értékelések alapján az is mérlegelhető, hogy elegendő-e a tető javítása, vagy valóban szükséges-e a felújítás. Az ellenőrzést ezért szakembernek kell elvégeznie, akár egy új tető költségbecslésének részeként, akár előzetesen tetőfedőnek vagy cserepeslemez munkásnak.

Ha mindezen tények tisztázódnak a meglévő tetővel kapcsolatban, akkor azt is fel kell tennie magának a kérdést, hogy tervez-e tetőtér átalakítást, tervezi-e a tetőteret lakótérként használni (ez nagyban befolyásolja a szükséges szigetelést), és hogy szeretné-e a tető módosítását, például új ablakokkal.

A cserepeslemez tetőfelújítás előnyei

A cserepeslemezprofilokkal ellátott tetőfedés például gyorsan fejlődik és ráadásul olcsó is. A cserepeslemez felszerelésére a meglévő tartólécek vagy a meglévő tetőrács használható. Mivel a tetőterhelés alacsony, a cserepeslemezek különösen alkalmasak a régi tetőszerkezetekre is. A Maslennél tetőtartozékok széles választékát találja a tetők újra tervezéséhez (pl. új ablaknyílásokhoz), valamint a különböző körülményekhez való alkalmazkodáshoz. Az összeszerelésről bővebben a cserepeslemez összeszerelési útmutatójában olvashat.

Mit kell még figyelembe venni tetőfelújításkor?

Tetőfelújításkor a következő tippeket érdemes figyelembe venni:

Mi okozza a különösen magas költségeket?

Szükséges tetőátvezetések (kémények, ablakok, kifolyók stb.), különösen meredek vagy különösen alacsony tetőhajlás, a régi tetőszerkezet hibái, magas szigetelési követelmények.

Fektessen szigetelésbe!

A jó és korszerű szigetelés nemcsak a tető élettartamát növeli, hanem az energiaköltségeket is csökkenti, a tetőteret pedig lakótérré varázsolja.

Hasznos több költségbecslés?

Ügyeljen arra, hogy több becslést készítsen az anyag- és munkaerőköltségek összehasonlításához.

Vegye figyelembe a többletköltségeket!

Ha ez nem szerepel a költségbecslésekben és ajánlatokban, mindenképpen érdeklődjön és tervezze meg a régi tető lebontásának (állványzatok) és ártalmatlanításának költségeit (különösen az olyan anyagok esetében, mint az Eternit).

Promóciók?

A tetőfelújítás lehetséges támogatásairól érdeklődjön a városi tanácsban, az építésügyi hatóságnál vagy közvetlenül szakértőktől.

Építési engedély szükséges?

Ha a tetőn változtatás történik, például tetőablak beépítése, új tetőszerkezet építése vagy hasonló, akkor építési engedélyt kell kérni, de ha csak változtatás nélküli tetőfelújításról van szó, akkor nem. Ennek ellenére érdeklődnie kell az építésügyi hatóságnál, hogy az építési szabályzatban vannak-e előírások a tető megjelenésére vonatkozóan, illetve, hogy településkép-megőrző okokból előírnak-e bizonyos tetőformákat és anyagokat.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább