Megosztás

A féltető bádogozása

Tippek
A féltető bádogozása

Az acéllemez tető korántsem csak maga a burkolat. Az egész tetőrendszer több komponensből áll, amelyeket helyesen kell kiválasztani és összehangolni annak érdekében, hogy a tető hibátlanul működjön. Ez nem különbözik a féltetők esetében sem, amelyek egyre népszerűbbek a modern családi házaknál. Mi a helyzet az ilyen típusú tetőfedéssel, és milyen előnyöket nyújt a féltető bádogozása?

Miért egyre népszerűbbek a féltetők?

A féltetők nagyon könnyen felismerhetők felépítésükről. Az alapvető megkülönböztető jellemző a dőlésszögük, amely átlagosan körülbelül 5 és 45 fok között mozog. Egy ferde tetősíkból áll, ami érdekes kompromisszumot jelent a nyeregtető és a lapostető között. A féltetők nagyon jól kombinálhatók a modern családi házak építészetével.

Az alacsony energiafelhasználású házak esetében a féltetők is fontos szerepet töltenek be. A lehető legnagyobb energiahatékonyság elérése érdekében a tető ferde részét a szél felőli oldalra, az emelt homlokzatú részt pedig a napos oldalra célszerű tájolni. Ily módon a féltető jelentősen segít az energiaköltségek megtakarításában.

Érdemes a féltetőt bádogozni

Az acéllemez vagy alumínium megfelelő tetőfedés a féltetőkhöz. Más típusú acéllemez tetőkhöz hasonlóan az így létrejövő minőség nemcsak magától az anyagtól függ, hanem az összeszereléstől és egyéb szerkezeti kiegészítőktől is. A tervezésnél érdemes valóban átgondolni és jól megfontolni a tetőszellőzést, a szarufák feletti szigetelést és a fóliázás szükségességét is.

A fő érv, amiért biztosan nem szabad kihagyni a féltető bádogozását, az a tető ellenálló képességének növelése és hosszabb élettartamának biztosítása. A kiváló minőségű acéllemeznek köszönhetően olyan tetőt kap, amelyre a lehető legnagyobb mértékben támaszkodhat. Emellett ne feledkezzünk meg a vizuális vonzatról sem, az acéllemezzel ellátott féltető egy összefüggő benyomást kelt. Az ereszcsatorna rendszert nagyon elegánsan lehet megoldani a burkolat és a homlokzat közötti átmenetet, valamint a burkolat és a többi tetőtartozék közötti átmenetet.

A minőségi bádogozás lényege a részletekben és a jó tervezésben rejlik

A féltető bádogozása semmilyen esetben sem jelent komoly befektetést. A féltető ugyanis konstrukciójában egyszerűbb tetők közé tartozik, így a bádogozás során is elég az alapvető elemekkel dolgozni, melyek a féltetőkhöz lettek tervezve. A bádogozás tervezésekor mindenképpen vegye figyelembe a tetőfedés hőtágulását és a különböző bádogozási kiegészítők szükségességét.

Természetesen precíz összeszerelés szükséges bádogos szerszámokkal és összeszerelési anyaggal, ami pontosan erre a célra van kialakítva. Bár a féltető bádogozása egyszerűnek tűnhet, azt javasoljuk, hogy bízza egy szakemberre. A minőség ugyanis gyakran a részletekben rejlik, és a féltető helytelen befejezése sok problémát okozhat a jövőben.

Milyen bádogos elemekkel végzik a féltető bádogozását?

A féltető bádogozásának alapeleme elsősorban az oromszegélyek és falszegélyek. A féltetőknél az íves elemeket, például az íves gerincelemeket egyáltalán nem használnak, mind gyakorlati okokból, mind a teljes tető egységes stílusának megőrzése érdekében.

Az egyes bádogos kiegészítők kiválasztása függ a konkrét lemezfedéstől. Általában használnak oromszegélyeket a lemezfedéshez, amelyek alkalmasak trapézlemezekre a tető befejezésére. A féltetők esetében az oromszegélyek is elhelyezhetők a lemezfedés alá, amely hatékonyan megakadályozza az aláfújást. Magasabban fekvő területeken akár a féltetőknél is érdemes lehet hóvédő rendszert felszerelni. Ha van kéménye, ne feledkezzen meg a kémény körüli speciálisan kialakított szegélyről sem. Végül is megjegyezhetjük, hogy minden tető egyedi megközelítést igényel a bádogos kiegészítők tervezése során. Ebben az esetben is bátran forduljon szakemberekhez, akik szívesen tanácsot adnak a megfelelő bádogos elemek kiválasztásához.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább