Megosztás

A tető hó elleni védelme: védelem a hó és jég ellen

Érdekességek
A tető hó elleni védelme: védelem a hó és jég ellen

A tető hó elleni védelme: védje meg magát és másokat a jégtől és a hótól

Az éghajlat felmelegedés korában nem a hó elleni védekezés az első dolog, amire a háztulajdonosok gondolnak. De éppen az utóbbi időben egyre gyakoribb az extrém időjárási helyzet és ezzel a nagy mennyiségű és tartós havazás is. Éppen a gyors időjárási változás révén jönnek létre a hó- és jéglavinák, amelyektől Önnek önmagát, a házát, a járókelőket, valamint a járműveket is meg kell védenie. Hogy vajon Ön felszereltessen-e egy hófogó rendszert, természetesen a régiótól függ, ahol a Ön háza található, de a tető dőlésétől is: minél meredekebb egy tető, annál valószínűbb, hogy a hó megcsúszik rajta. Milyen hófogó rendszerek léteznek, hogy állapítható meg a várható hóteher, és mire kell jogi értelemben figyelni?

Jogilag – felelős vagyok-e a „saját” havam által okozott kárért?

A háztulajdonosok felelősek a hó, jég, úgymint a leeső épületrészek által személyekben, járművekben stb. okozott kárért. A saját tetőn a megnövekedett hóteher által okozott kárt is, amennyiben a hó a többszöri olvadástól egyre nehezebbé válik, és sokáig a tetőn van, a biztosító már nem mindig fedezi. Meg kell győződnie arról, hogy az Ön biztosítása a természeti erők által okozott elemi károkat fedezi. 

Kötelezhető Ön arra, hogy a tetőn hó elleni védelmet helyezzen el? Ausztriában a hó elleni védekezés az ÖNORM B 3418 szabvány által van szabályozva. Előírja, hogy hóban gazdag területeken többszörös hóvédő berendezést kell alkalmazni a tetőn, a kevésbé hóban gazdag területeken a tető peremére hóvédő rácsokat írnak elő. Az ÖNORM rendeletben ezenfelül pontos előírások találhatók az anyagra és a tetők hó védelmével kapcsolatos követelményekre vonatkozóan. 

Önnek, mint háztulajdonosnak ezért ezt feltétlenül szakemberrel kell megvitatnia, hogy háztetője optimális hó elleni védelmét fenntarthassa és ezáltal jogilag is be legyen biztosítva.

Különféle hófogó rendszerek a különböző tető fajták részére

Úgy mind a tető fajtája (cserép-, fa-, vagy bádogtető), a tető formája (pl. szendvics tető, trapéztető) is együttesen határozzák meg a hó elleni védekezés legelőnyösebb módjait. 

  • fa háztetőknél egyrészről az a kérdés, melyik hófogó jól lerögzíthető, másrészről, mi az ami optikailag jól illik a tetőhöz. Fából elsősorban ún. hófogó gerendák vannak, melyeket átlósan szerelnek fel a tetőre,
  • cseréptetőkre különféle rendszerek szerelhetők fel: hófogó rácsok, -csövek, -rönkök, -kampók egyenletesen osztják el a tető terhét, amit a rárakódott hó okoz, és megakadályozzák a hó megcsúszását. 
  • bádogtetőkre szintén vannak hófogó rendszerek csövekből vagy gerendákból, hó rönkökből. A Maslen-nél ajánlunk Önnek bádogtetőkre a trapézlemezeinkből és tetőcserép profiljainkból, valamint egy megfelelő hófogó rendszert csövekből, hó rönkökből.

Minden hófogó rendszerre érvényes: nagyon robusztusnak kell lennie és a magas hőingadozás ellenére is ki kell tartania, át kell vészelnie nyáron a szélsőségesen meleg napokat és éveken keresztül működésképesnek kell maradnia. Úgymint a rendszer anyagának, az alsó szerkezetnek is ki kell tartania a várható hóteherrel szemben. 

Milyen nagy lesz a hóterhelés a háztetőmön?

Ausztriában a várható hóteher egy háztetőn a tető dőlésétől, a régiótól és a fekvésétől függ, ez 84 és 1.080 kg közötti hóteher négyzetméterenként. Az úgynevezett hóteher értékek kiszámítását az ÖNORM EN 1991-1-3 szabályozza. Az osztrák hóteher zónákról ad áttekintést a Natural Hazard Overview&Risk Assessment Austria weboldal, a várható hóteher számítása a Geo-Zonen-Tool für Lastermittlung von Dlubal weboldalon található. További információt a témában a „Mennyi havat tud elbírni egy háztető?” cikkünkben talál. 

Lehet hó elleni védelmet a háztetőre utólag is felszerelni?

Egy hófogó utólagos felszerelése elvileg lehetséges, régi háztetőkre is. Kérjen tanácsot, hogy melyik rendszer erre a célra a legjobb, mennyi cső vagy hófogó rönk szükséges az Ön tetőszélességéhez és –nagyságához, és a szerelést is szakmailag képzett személyekkel végeztesse el.

Munkatársaink szívesen adnak Önnek tanácsot és készítenek egy egyéni, nem kötelező érvényű ajánlatot.

Keressen most!

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább