Megosztás

Hogyan lehet újjáépíteni egy régi ház tetejét?

Tippek
Hogyan lehet újjáépíteni egy régi ház tetejét?

Az öreg házak rekonstrukciójakor gyakran figyelmet kell fordítani a tetőre is. Ha a tető egyértelműen sérült és a legjobb időszakait már régen elérte, akkor érdemes elgondolkodni a tetőfelújításon. Arra összpontosítottunk, hogy mit kell figyelembe venni a tető felújításakor és hogyan lehet felkészülni a megvalósítására.

Ha tervezik egy régi ház felújítását, valószínűleg figyelmet kell fordítani a tetőfedésre is. Különösen igaz ez akkor, ha a tető karbantartása az előző években elhanyagolt volt. A tető felújításának leggyakoribb oka az, hogy a meglévő tető nem felel meg a követelményeknek. A régi tető alá gyakran beázik, huzatos és a tetőfedő anyag is már elöregedett lehet.

Mielőtt azonban ebbe a folyamatba kezdene, fontos meghatározni, milyen mértékű lesz a rekonstrukció, milyen a régi ház jelenlegi állapota, és mit szeretnénk elérni a felújítással.

A tetőfelújítás terjedelme változhat

Minden tervezés előtt nagyon fontos kérdés, hogy milyen mértékben szeretnénk a tetőfelújítást elvégezni. Néha csak a tetőfedést kell kicserélni, a rosszabb esetekben azonban már a tetőszerkezet cseréjére is szükség lehet. A tetőfelújítás is összetettebb lehet, ha úgy döntünk, hogy hozzáépítünk egy további emeletet vagy használható tetőteret alakítunk ki.

A tetőfelújítás előtt kulcsfontosságú a tetőszerkezet állapotának felmérése. Ezeknek a megállapításoknak függvényében lehet további döntéseket hozni az új tetőfedés anyagával kapcsolatban. Ha a régi tetőszerkezet nem megfelelő, vagy fakorhadó gombákkal vagy penészgombákkal fertőzött, akkor érdemes lehet az egész szerkezet cseréjébe fektetni. Azonban ne aggódjon, ez csak a legsúlyosabb esetekre vonatkozik. Ha a tetőszerkezet kisebb mértékben sérült, akkor lehetőség van a javítására is.

Ebben a kontextusban érdemes hozzátenni, hogy minden tetőfelújítás során használt faanyagnak alaposan vegyi kezelésnek kell alávetni, hogy biztosítsuk annak elegendő élettartamát és védelmét a kártevők ellen.

Ne felejtsék el a tetőszerkezetet

Kiterjedtebb tetőrekonstrukcióknál és hosszabb idő utáni átépítéseknél mindig a teljes tetőszerkezetre kell koncentrálni. Nem elég magát a burkolatot kicserélni. Ha csak a tetőburkolat cseréje mellett dönt, az első problémák már néhány évvel a rekonstrukció után jelentkezhetnek.

Ha azt szeretné, hogy a tetőrekonstrukció betöltse a célját és az új tető még évtizedekig megbízhatóan szolgálja Önt, mindenképpen érdemes odafigyelni a szigetelésre és a teljes zsaluzatra. A tető teljes rekonstrukciója alkalmával a legkorszerűbb szigetelőanyagok beszerzését javasoljuk, az átépítések során a régi üveggyapotot is célszerű korszerűbb anyagokra cserélni, illetve a páraáteresztő fóliák alkalmazása is célszerű.

Tetőburkolat kiválasztása tetőrekonstrukció során

Miután meghatároztuk a tetőfelújítás kiterjedését, értékeltük a tetőszerkezet, a szigetelés és más elemek állapotát, ideje kiválasztani a megfelelő tetőfedést. A tetőfedő anyag kiválasztásakor fontos figyelembe venni nemcsak a megjelenést, amelyet az épület építészete és a személyes lehetőségek befolyásolnak, hanem a tetőfedő anyag tulajdonságait is. Az alapvető tényezők között szerepel a tetőfedő anyag tömege, az várható élettartam, a tető lejtése és az épület helyszíne. Más követelmények merülnek fel a síkságokon található épületeknél, és mások a hegyvidéki területeken, ahol jelentős hóesések és általánosságban rossz időjárási viszonyok vannak.

A tetőrekonstrukciók során egyre népszerűbbek a fémlemez burkolatok. Könnyűek, tartósak és nagyon hosszú élettartamúak. Ugyanakkor az összeszerelésük egyáltalán nem nehéz, és többféle színben és formában választhatjuk őket. Rekonstrukciós célokra alkalmas például a NOVA burkolat, amelyből 11 különböző színárnyalat közül választhat, és amelynek formája gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a hagyományos égetett cserepektől.

A minőségi tetőrekonstrukció egyfajta második lélegzetvétel minden régebbi épület számára. Az új tetőnek köszönhetően a régebbi házakban is kényelmes és biztonságos lakhatást élvezhet, ésszerű üzemeltetési költségek mellett.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább