Megosztás

Mi a megfelelő lécezés a trapézlemez alatt?

Tippek
Mi a megfelelő lécezés a trapézlemez alatt?

A trapézlemezeket nemcsak tetőfedésre, hanem különböző szerkezetek kialakításához és homlokzatburkoláshoz is használják. Tehát egy nagyon népszerű termékről van szó, amelyet különböző formai kivitelekben választhat ki. Azt vizsgáltuk meg, hogyan kell megfelelően lemezre rögzíteni a trapézlemezek alá való léceket, így hosszú élettartamra és maximális funkcionalitásra számíthat a tetőn.

Hogyan különböztetjük meg a trapézlemezeket?

Felhasználási szempontból a trapézlemezek alkalmasak tetőfedésre, de különféle objektumok építésére is. Inkább egyszerűbb szerkezeteknél alkalmazzák őket, legyen szó ipari vagy otthoni környezetről.

Attól függően, hogy mire használják a trapézlemezt, a hullámok magassága és alakja különbözik egymástól. Míg az alacsony hullám magasságú profilok inkább homlokzati lemezként használhatók, a 35-40 mm hullám magasságú profilok tökéletesek az épületek tetőzéséhez. Az 80 mm feletti hullám magasságú profilok pedig ideálisak épületek építéséhez, és használhatók teherhordó elemként is.

A trapézlemezek nagy előnye általában az, hogy rendkívül sokoldalúak. Speciális profilozó gépen készülnek, és alapelvben nincs korlátozás a lemeztekercsek hosszát illetően. Azonban fontos megjegyezni, hogy minél hosszabb a lemez, annál óvatosabban kell vele bánni, és figyelembe kell venni a hőtágulást is. Fontos megjegyezni, hogy a trapézlemez élettartamát nem csak az acéllemez minősége, mint alapanyag, hanem a bevonat vastagsága és pontossága is befolyásolja.

Trapézlemez használata tetőfedéshez

A trapézlemez tetőfedésként való használatának fő előnye az alacsony súly, az elérhető ár és a viszonylag egyszerű szerelés. A megfelelő trapézlemez kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a fedett épület típusát, az időjárási viszonyokat és a tető lejtését. Fontos még azt is megfontolni, hogy az épületet miként fogjuk használni.

Az egyszerűsége miatt a trapézlemezekkel könnyen létrehozhatunk például egyszintes tetőt, amely ideális megoldás raktárak és csarnokok számára. Az ilyen egyszerű tetők esetében azonban számítani kell a lemez alatti kondenzvíz képződésére. Mindenképpen javasoljuk, hogy használjon antikondenzációs fóliát.

A trapézlemez alatti lécezés helyes módja

A kétrétegű tetők készítéséhez nagyon gyakran használnak trapézlemezeket, amelyek megfelelő megoldást jelentenek, ha a tetőterek további szigetelésére van szükség. A duplafalú tető részletesebb tervezést és alapos előkészítést igényel, ami nemcsak megkönnyíti, hanem gyorsabbá is teszi a későbbi összeszerelést.

A trapézlemez alatti lécezés első lépése az összeszerelés előtt, a szarufák síkságának és a lécfesztávolságának ellenőrzése. Ezeket a tetőlemezgyártó utasításai és a konkrét projekt szerint kell beállítani, amelyben a léc távolságát és méretét is meg kell adni.

Az egy- és kétrétegű tetőkhöz hasonlóan a légköri nedvesség lecsapódásával is számolni kell, ezért ajánlott a biztosítani vízszigetelés alkalmazását. Ha a tető szigetelését tervezi, a diffúziós fólia használata elengedhetetlen. Ezután a szarufák mentén magához a fóliához kell szögezni az ellenléceket, aminek köszönhetően elegendő rést lehet kialakítani a diffúziós fólia felett, amely biztosítja a tető szellőzését. Ezután lehet rögzíteni a tetőléceket.

Ha a konkrét trapézlemez nem igényel teljes padlástéri zsaluzást (a legtöbb trapézlemez nem igényli), akkor a tetőkiegészítők telepítésével kezdhetsz. Ezt követően semmi nem akadályozza a különféle trapézlemezek elhelyezését, amelyeket speciális csavarokkal rögzítenek a tetőlécekhez. A lemezek és a gerinc felszerelése után csak a szükség szerinti kiegészítőket kell felszerelni.

Összefoglalásként megjegyezzük, hogy a trapézlemezek alá a gyártó előírásainak megfelelő, az épület sajátosságait figyelembe vevő helyes lécezés kivételes megbízhatóságot és maximális tetőélettartamot biztosít nedvesség felhalmozódás, szivárgás és egyéb negatív jelenségek nélkül. 

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább