Megosztás

Milyen tető lejtés a legideálisabb, és hogyan lehet kiszámítani?

Tippek
Milyen tető lejtés a legideálisabb, és hogyan lehet kiszámítani?

A tető lejtése fontos paraméter, amely befolyásolja annak műszaki tulajdonságait, a tető szerkezetének összetettségét, valamint a tetőfedés kiválasztását. Ha a tetőfedést kiválasztják a tető lejtése nélkül, akkor szinte biztos, hogy előbb vagy utóbb előtérbe kerülnek az első problémák. Ismerje meg, hogyan osztják fel a tetőket a lejtés szerint, miben rejlik az előnye a meredek vagy éppen lapos tetőknek, és hogyan számolhatja ki a lejtést önállóan.

Válaszok a leggyakoribb kérdésekre vagy űrlap az árajánlat kéréséhez

Ha új tetőt tervez egy szakember, akkor minden bizonnyal a tető lejtésére összpontosul a figyelme. Gyakorlatilag mindenre hatással van, ami hatással lesz a tetőre, az élettartamától a teljesítményig. Alapos mérlegelés és az összes rendelkezésre álló lehetőség mérlegelése után kell meghoznia a döntést, hogy melyik tető dőlésszöget válassza. Ne csak saját preferenciáira gondoljon, hanem az épület típusára, a tájolására, az adott terület időjárási viszonyaira és ha már kiválasztotta, a tetőfedés kívánt típusára is.

A tető kategorizálása dőlésszög szerint

A tető lejtésének megválasztása számos tényezőtől függ, és nincs egyetlen ideális lejtés, mivel mindig figyelembe kell venni más tényezőket is. Általában azonban a tetőket a dőlésszög szerint a következőkre oszthatjuk fel:

  • Lapos tetők – legfeljebb 5°-os dőlésszöggel
  • Ferde tetők – 5°-tól – 45°-ig
  • Meredek tetők – 45°-nál nagyobb lejtéssel

Mikor jelent problémát a tető dőlésszöge?

A tetőlejtés sajátos értékével foglalkozni nem csak a megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása tekintetében van értelme. Elsősorban a tetőszerkezet építésének lehetséges bonyolultságára kell gondolni, illetve az adott hely éghajlati viszonyaira is. Tipikus példa a lapos tetők – bár ez a megjelölés nem teljesen pontos, mindig bizonyos lejtéssel kell rendelkezniük (legalább 3° ajánlott), hogy ne képződjenek tócsák a tetőn, és a vastag szennyeződések lerakódását a tetőn, ami drámaian megnövelheti a szivárgás és a tetőfedő anyag károsodásának kockázatát.

Problémát jelenthetnek túl meredekek tetők is. Ha a tető lejtési szöge túl nagy, a szél által kifejtett nyomás fokozott lehet a szél felőli oldalon, ami a tetőanyag károsodásához vezethet. Emellett a tetőfedés biztosítására irányuló követelmények is magasabbak, ami természetesen növeli az egész tető kivitelezési költségeit. Másrészről azonban a meredek tetők nagyon ellenállóak az időjárási hatásokkal szemben, és például sűrű hóesés esetén is bátran megállják a helyüket.

Nem meglepő, hogy hazánk szélességi körein még mindig népszerűek a ferde tetők, amelyek gyakran jelentik az arany középutat. Széles választékban választhat különböző tetőfedéseket rájuk, és nem fognak cserbenhagyni a tartósságukkal. Ha lakható vagy másképpen hasznosítható tetőtérre vágyik, nem kell kompromisszumokat kötnie. Biztosak vagyunk benne, hogy ennek a rövid összehasonlításnak köszönhetően legalább hozzávetőlegesen meg tudja határozni, milyen lejtésű tető lenne ideális az Ön esetében.

A tető lejtését önállóan is kiszámíthatja

A tető lejtését fokban kiszámolni nem teljesen egyszerű feladat, de ha a matematikával nincs problémája, akkor sikerülhet. Az első lépés a mérés lesz, mert két fontos adatot kell tudni – a tető magasságát és a gerinc hosszúságát. A százalékos dőlés számításhoz használhatja az alábbi egyszerű képletet:

Százalékos dőlés (%) = (Magasság / Távolság) × 100

Ezt a képletet alkalmazva kiszámíthatja a dőlésszöget százalékokban. Például, ha egy tető magassága 3 méter, és a vízszintes távolság 6 méter, akkor a százalékos dőlés a következőképpen számítható ki:

Százalékos dőlés (%) = (3 / 6) × 100 = 50%

Dőlésszög kiszámításához fokokban használható a tangens (tángens) trigonometrikus függvény. A dőlésszög a vízszinteshez képesti szög, amelyet a tárgy vagy felület lejtése képez. A dőlésszög kiszámítása a következőképpen történik:

Dőlésszög (°) = atan(Magasság / Távolság)

Ahol:

“Magasság” az adott terület vagy tárgy magassága (a felső ponttól a talajig mért távolság).

“Távolság” a vízszintes távolság a talajon.

Az “atan” a tangens inverz függvénye, amelyet gyakran a “tan^(-1)” jelekkel is jelölnek. Ezt a függvényt használjuk az arctangens számításához. A kiszámított eredmény a dőlésszög lesz fokokban.

Például, ha egy tető magassága 3 méter és a vízszintes távolság 6 méter, akkor a dőlésszög kiszámítása a következőképpen néz ki:

Dőlésszög (°) = atan(3 / 6) = atan(0,5) ≈ 26,57°

Az eredmény fokokra való átszámításának megkönnyítése érdekében használhat tudományos számológépet, megkeresheti a trigonometrikus függvények matematikai táblázatait, vagy a legjobb esetben forduljon szakemberhez, aki szakképzett tanácsot ad a tető lejtésével kapcsolatban.

Melyik lemez milyen dőlésszöghöz?

A tetőfedés kiválasztásakor és a tető lejtésének figyelembevételével találkozhat az “biztonságos tetőhajlásszög” és a “minimális tetőhajlásszög” kifejezésekkel. A tetőfedő anyagok gyártói általában mindkét értéket megadják. Az első információt arról tájékoztatja, hogy milyen dőlésszög esetén biztonságos a fedőanyag a szokásos telepítés során, míg a második az alacsonyabb minimális dőlésszög melletti további védelmi intézkedéseket jelzi.

A már említett tető lejtésével kapcsolatos szempontokból nyilvánvaló, hogy nem minden tetőfedés alkalmas minden lejtési szögű tetőre. A választásnál mindig figyelembe kell venni a gyártó által megadott minimális tetőlejtési szöget. Egy nagyszerű példa erre a KORCOLT LEMEZ tetőfedés, amely könnyen alkalmazkodik a tető alakjához, és már 3°-os lejtésű tetőknél is alkalmazható.

Az emelkedő tetőhajlás esetén, körülbelül 12°-tól és afölött, lehetőség van a legtöbb profilozott acél tetőfedés alkalmazására, például a GAPA tetőfedésre, amely dizájnjával emlékeztet a tetőcserepekre. Amúgy a betoncserepek általában legalább 15°-os lejtés szükséges, általában pedig legalább 22°-25°-t ajánlanak, hogy kizárják a beázás kockázatát. Hasonló lejtésre van szükség az aszfalt tetőfedések esetében is.

A pontos minimális és ajánlott lejtőszögeket mindig a tetőfedés konkrét gyártójától érdemes megtudni. Az összes utasítás betartása az alapfeltétele annak, hogy a tető hosszú éveken át problémamentesen szolgálhassa Önt.

Bizonyára vannak még megválaszolatlan kérdései? Nézze meg weboldalunkon azon részét, ahol összefoglaltuk a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat a tetőkkel kapcsolatban.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább