Megosztás

Miről ne feledkezzünk meg az ereszcsatorna rendszer kiválasztásakor?

Tippek
Miről ne feledkezzünk meg az ereszcsatorna rendszer kiválasztásakor?

Az ereszcsatorna rendszer gyakran nem feltűnő kiegészítője a tetőnek. Mindazonáltal rendkívül fontos szerepet játszik, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a választását. A minőségi ereszcsatorna rendszer az egyik alapvető feltétele annak, hogy a tető, a gerendák, és a homlokzat deformációi elkerülhetők legyenek. Nagyon sok lehetőség közül választhat a rendszer kiválasztásakor.

Miért olyan fontos a minőségi ereszcsatorna rendszer?

Az ereszcsatorna rendszer a legtöbb tetőtípus elengedhetetlen kelléke. Nagy előnye a nagyszámú anyag, szín, különféle elem-kombinációk és formák is. Ma így gyakorlatilag minden esetben lehetséges az ereszcsatorna rendszert egy adott épülethez illeszteni. Mielőtt azonban megvizsgálnánk az ereszcsatorna kiválasztásának konkrét lehetőségeit, próbáljuk meg elmagyarázni, miért olyan fontos a tető alatti vízelvezető rendszer.

Az ereszcsatorna rendszert nem érdemes elhanyagolni

A tető alatti ereszcsatorna rendszer fő feladata a csapadék elvezetése a ház alapterületén kívülre. 

Az enyhe eső nem jelent nagy veszélyt a tetőre, de a hosszan tartó heves esőzések már jelentős terhet jelentenek, és ezt a vizet az ereszcsatorna hivatott elvezetni. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, fontos, hogy precízen, jó minőségű anyagokból készüljön, és kellő figyelmet fordítsanak rá.

Milyen elemekből áll az ereszcsatorna rendszer?

Különféle kivitelben választhat ereszcsatorna rendszereket, mind anyag, mind szín és forma tekintetében. Ezek magukból a csatornákból és csövekből, összekötő anyagokból, horgokból, sarkokból állnak. A rendszereket pontosan az Ön épületéhez szabhatja, emellett szükség esetén idővel lehetőség van néhány további elem hozzáadására is. A kiegészítő tartozékok kínálata igen széles, és a teljes rendszer kiválasztásakor érdemes más bővítési lehetőségeket is figyelembe venni.

Hogyan lehetséges az ereszcsatorna rendszer kiegészítése a gyakorlatban? Hegyvidéki építkezéseknél például megfelelő választás a rendszerhez vezető fűtőkábel. Kiegészítheti azonban levélfogókkal, különféle szárnyakkal vagy kiegészítő korlátokkal is.

A megfelelő anyag kiválasztása

Mint fentebb említettük, az elemek különböző anyagokból készülnek. Például réz, horganyzott acél, alumínium és még műanyag is kapható. Az ereszcsatorna rendszerek nem csak a minőség, hanem a lehetséges karbantartás és élettartam tekintetében is különböznek a felhasznált anyag alapján. Jelenleg a legnépszerűbb választás a karbantartást nem igénylő rendszerek, amelyek időnként igényelnek csak figyelmet.

Az alucink igen érdekes választásnak tekinthető, amely horganyzott fémlemezből készült rendszer. Ahogy a neve is sugallja, ez a réteg alumínium és cink kombinációjából áll, ami a vízelvezető rendszer számára rendkívüli ellenállást biztosít a külső hatásokkal szemben, hosszú élettartamot biztosít és csak minimális karbantartást igényel.

Fém csatorna részletei

Ez a megoldás minden típusú épülethez alkalmas. Ezen túlmenően, az ereszcsatornáknak a tetőfedéshez való további rögzítési lehetőségének köszönhetően ez az alucink rendszer még a nehéz körülmények között is ellenáll, például hegyvidéki területeken.

Javasoljuk, hogy a választás előtt gondoljon át még egy szabályt. Ha konkrét rendszert választ, mindig csak kompatibilis alkatrészeket válasszon, lehetőleg ugyanattól a gyártótól. Ennek eredményeként az ereszcsatorna rendszer egyes elemei tökéletesen illeszkednek egymáshoz, nem lesz deformáció vagy szivárgás.

 

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább