Megosztás

Szeglemezes tető vagy klasszikus tető? Előnyök és hátrányok

Tippek
Szeglemezes tető vagy klasszikus tető? Előnyök és hátrányok

Szeglemezes tető vagy klasszikus tető? Melyiket ajánlott előnyben részesíteni? Ez egy gyakori és nehéz kérdés mindenki számára, aki háztető építésére vagy teljes rekonstrukciójára készül. Elmagyarázzuk Önnek, hogy mindkét megoldásban mi a különbség.

A tető építése vagy teljes rekonstrukciója előtt érdemes megfontolni az összes lehetőséget és a tető összes paraméterét. Ezek közé tartozik a tetőszerkezet szerkezeti megoldása is. Ma a szeglemezes tetők alkalmazása egyre inkább elterjedt, ami kiváló megoldást jelent kisebb egyszintes házaknál és nagyobb csarnokoknál is. A hagyományos tetőszerkezeteknek azonban még mindig van helye a piacon. A két megoldás előnyeire és hátrányaira összpontosítunk, és segítünk Önnek meghatározni, mikor érdemes inkább szeglemezes tartószerkezetű tetőt választani, és mikor célszerű a hagyományos szerkezetet választani.

Kezdjük az alapvető szabállyal, amelyet érdemes megérteni még a választás előtt. A szeglemezes tetők általában alkalmasabbak enyhe lejtésű tetőkre, 20-25 fok között. Ha meredekebb tető lejtését választja, akkor túlnyomó többségben a klasszikus tető kialakítása a legideálisabb választás. Korai lenne azonban egyik vagy másik megoldást csak a tető lejtése alapján előnyben részesíteni.

A szeglemezes tartószerkezetű tető előnyei

A szeglemez tetőszerkezet tervszerűen egymással összeépített, előregyártott szeglemezes fa rácsos tartókból álló tetőszerkezet. A szeglemezes fa rácsos tartó, olyan üzemben előre gyártott, síkban merev rácsos tartószerkezet, amelynek csomópontjaiban a fa rácsrudakat acél szeglemezek kapcsolják össze.

A szeglemezes tető egy épületszerkezetként kettős funkciót lát el: egyszerre födém és tetőszerkezet. A rácsos tartók alsó öve adja az álmennyezet tartószerkezetét. Ezáltal kiváltható a szilárd födém. A szilárd födém (vasbeton lemez, gerendás-béléstestes födém, stb..) kiváltásával költséget takarítunk meg. Nem igényel köztes alátámasztást. Családi házak esetén elhagyhatók a belső tartófalak, ezáltal szintén költséget takarítunk meg. Nagy fesztávolságok hidalhatók át vele alátámasztás nélkül, akár 30 méter felett is!

A szeglemezes tető hátrányai

Miután felsoroltuk a tetőszerkezetek szeglemezes változatának fő előnyeit, felmerülhet a kérdés, hogy milyen hátrányai vannak ezeknek az építési megoldásoknak. A hagyományos tetőkészítéshez képest vannak néhány hátrányuk. A legjelentősebb hátrány az, hogy a szeglemezes tetőtér nem használható lakóterületként. Ehelyett legfeljebb tárolóterületként szolgálhat.

Az esetleges hátrányok közé tartozik az is, hogy ez a tetőszerkezet ésszerűen csak alacsonyabb lejtésű tetőknél használható, körülbelül 25 fokig. Természetesen léteznek megoldások, amelyek lehetővé teszik a szeglemezes tető alkalmazását meredekebb lejtésű tetőknél is, azonban ezek a megoldások gyakran pénzügyileg költségesebbek, mint a hagyományos tetőszerkezet, és nem mindig ésszerűek.

Klasszikus tetőszerkezet előnyei

A klasszikus tetőszerkezet előnyei minden bizonnyal nem ismeretlenek Önnek. Ez egy tipikus tető tartó szerkezet, amit évtizedek óta használnak. Természetesen a hagyományos tetőszerkezetet különböző módokon lehet megépíteni, amelyek függenek a tető méretétől, dőlésétől és az épület általános arányaitól. Az a terület, amely a tető alatt keletkezik, ezen megoldásnak köszönhetően utólag könnyen szigetelhető és tartósan lakhatóvá tehető. Jó példák erre a felújított történelmi lakóházak, amelyekhez tetőtér beépítésekkel tetőtéri lakásokat építettek.

A klasszikus tetőszerkezetű tető ideális megoldás, ha a tető alatt teljes értékű teret szeretne kialakítani.

Klasszikus tetőszerkezet hátrányai

A hagyományos tető kapcsán néhány hátrányt is meg kell említeni. A hagyományos tető elég költséges megoldás lehet olyan épületeknél, amelyek atipikus formákkal rendelkeznek, és a tetőtér előnyei figyelembevételével érdemes inkább ezt a megoldást választani.

A hagyományos tető építése több időt és anyagot igényel. Ugyanígy nem gazdaságos megoldás olyan tetők esetén, amelyek nagyon alacsony lejtéssel rendelkeznek (például 20 foknál kisebb). Bár ilyen esetekben megvalósítható a szerkezet, a kialakult tetőtér nem lesz használható lakás céljára.

Hogyan válasszunk helyesen?

Miután mérlegeltük mindkét megoldás előnyeit, azt javasoljuk, hogy vegye figyelembe az épület vagy tervezett tetőszerkezet típusát. Végleges döntés előtt ne csak a költségeket vegye figyelembe, hanem a padlástér jövőbeni felhasználásának lehetőségeit is. Figyelembe kell vennie nemcsak a tető teherbírását, hanem az egész épület alapjainak igényeit is.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább