Megosztás

Tetőlemez levágása – így kell helyesen

Érdekességek
Tetőlemez levágása – így kell helyesen

Az Ön tetőprojektjéhez szükséges trapézlemezeinket a szükséges mennyiségben szállítjuk és általában méretre kell vágni a telepítéshez. A fém tetőcserepek összeszerelési útmutatójában a tetőlemez levágása is az érintett témák között van. Itt szeretnénk ismét részletesen elmagyarázni, hogyan működik a vágás, és mit érdemes még figyelembe venni.

Ne vágjon sarokcsiszolóval!

Soha ne vágjon acéllemezt vágócsiszolóval – más néven sarokcsiszolóval vagy flexszel –, mert a hő és a szálló szikrák károsítják a felületet. Ez károsítja a cinkréteget, ami ezt követően rozsdaképződéshez vezet. Flexszel csak alumínium vágható. Acéllemez- és bádogtetőknél az úgynevezett hidegvágási eljárást kell választani, amely nem termel hőt.

Vágja le a fémlemezt ónforgácsokkal

A bádogosok speciális bádogvágókat használnak kis területekre. Természetesen minél vastagabb az anyag, annál nehezebb átvágni. Az ollónak 90 fokos szögben kell lennie a lap széléhez képest, és a tiszta vágás érdekében nem kell erősen csípni, hanem apró bemetszéseket kell készíteni. Ez a mechanikus vágási mód a szükséges erő miatt csak nagyon kis területekre alkalmas. Előnye, hogy a fémlemezt nem kell rögzíteni bádogszeletekkel történő vágáskor.

Vágja le a tetőlemezt a dekopírral

Egyértelmű előnye a dekopír fűrésznek: sok hobbi kézművesnek amúgy is van otthon, fémfűrészlappal könnyen továbbfejleszthető trapézlemezek vágására. A vágási vonalak egyszerűen kihúzhatók és szabadkézzel vághatók, ehhez a tetőlemezeket egyenesen kell elhelyezni, a kisebb darabokat pedig egy második személynek kell rögzítenie. Alternatív megoldásként vezetősínnel is dolgozhat. Nagy tapasztalat nélkül azonban nehéz jó és tiszta vágást végezni, mivel a trapézlemez nem nyújt egyenes támaszt a fűrésznek. Mindenesetre a tetőlemezeket a vágás után meg kell szabadítani a forgácsoktól, és esetleg a széleket simítani.

Vágja le a tetőlemezt az elektromos ollóval

A legprofesszionálisabb megoldás a lemezvágás elektromos ollóval. Ezek olyan elektromos ollók, amelyekben a vágott éleket a vágás után lezárják. Az elektromos ollóval történő vágáskor is a lapokat egyenesen, jó munkamagasságban kell elhelyezni. Ezután jelölje ki a vágásokat, és kezdje el. Az elektromos olló tiszta vágásokat produkál, kereszt- és hosszirányú vágások könnyen elvégezhetők. A készülékek beszerzése azonban valamivel drágább, és a vágási sebesség is kisebb, mint egy szúrófűrésszel.

Mit kell még figyelembe venni a vágásnál?

  • Jelölje ki a vágási vonalat: A legjobb, ha egyenes sínnel vagy vízmértékkel jelöli ki a vonalat, hogy tisztán vághasson. Ezenkívül a teljes lapot mérje meg, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szélei egyenesek.
  • Átfedés: A méretre vágáskor ne feledkezzünk meg a tetőlemezek szükséges átlapolásáról!
  • Kesztyű: Mindig viseljen kesztyűt, ha csupasz profilokon dolgozik – sérülésveszély a vágásokból.
  • Utófeldolgozás: Távolítsa el a forgácsot a fémlemezről a rozsdafoltok elkerülése érdekében. Zárja le a vágott éleket átlátszó lakkal vagy még jobb, rozsdavédelemmel.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább