Megosztás

Válasszunk lemeztetőt: melyik lemeztető a legalkalmasabb?

Tippek Termékeink
Válasszunk lemeztetőt: melyik lemeztető a legalkalmasabb?

Készítettünk Önnek egy hasznos útmutatót a bádogtetők világába, amely segít kiválasztani az elképzeléséhez legmegfelelőbbet, ami problémamentes és hosszú élettartamával jutalmazza Önt.

Kevés épületelem van olyan hatással az épület megjelenésére és tulajdonságaira, mint a tető, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk annak kiválasztására és alaposan átgondoljuk az összes rendelkezésre álló lehetőséget. A tető ugyanakkor kihat a tágabb környezetre is, megjelenése gyakran alárendelődik a környező épületek karakterének.

A választás előtt fontos, hogy a tető lejtése, az épület konstrukciós megoldása, az ár és végül a saját ízlése szerint válasszon.

A tetőfedésként használt anyagok mindegyikének megvannak a maga előnyei és tervezési sajátosságai. A követelmények helyes meghatározásával választ kap arra a kérdésre, hogy melyik anyag lesz a legalkalmasabb az építkezéshez. Mi most a lemeztető kiválasztásának sajátosságaira összpontosítunk. A fémlemez, mint burkolóanyag az utóbbi években egyre népszerűbb és ezen a szegmensen belül is egyre szélesebb a választék. Ezért nem biztos, hogy könnyű eligazodni a fémlemez tetők között. Először is nézzük meg, milyen legyen egy minőségi fémlemez tetőfedés.

lemeztető

A fémlemez tetőfedés különféle formákat ölthet.

Miből áll a lemeztető?

A lemeztetők alapja leggyakrabban az acéllemez, amelyet mindkét oldalon több védőréteg borít. Nagyon fontos és nagyon szükséges a fémlemezes tetőburkolat hosszú élettartamának biztosításához a horgany precíz rétegezése, amely megvédi az acéllemezt a korróziótól. Sajnos szabad szemmel nem láthatjuk a horganyzás vastagságát, ezért a lemeztető kiválasztásakor a tanúsítványokra és a szállító őszinteségére kell hagyatkoznunk.

A horganyzás mellett szükséges az úgynevezett passziváló anyag felvitele. Ezekre a rétegekre kerül fel az alap- és végül a fedőréteg, amelytől már a lemeztető színe is függ. A fedőrétegnek a legjobb minőségűnek és különösen fényállónak kell lennie, hogy a tető ne csak tökéletes megjelenést biztosítson, hanem kellő védelmet is nyújtson a külső hatásokkal szemben.

A lemeztető kiválasztásakor fontos tudni, hogy maga a felületkezelés minősége és módja közvetlen hatással van annak tartósságára, mechanikai sérülésekre, időjárással szembeni ellenálló képességére. A hasonló és eltérő árú tetőfedések első ránézésre egyformának tűnhetnek, viszont rossz felületkezelés mellett a tetőfedés megjelenése és tulajdonságai az első néhány évben jelentősen romolhatnak.

A fémlemez tetők ideálisak különböző építészeti stílusokhoz.

Végül pedig maga a tetőfedés nagyon fontos. A fémlemez tetőfedés akkor működik megfelelően, ha a végleges elrendezéssel már a tetőn van. Raklapra helyezés és az egyes lapok egymásra rakása esetén a víz felszáll az egyes lapok közötti terekbe, ami szellőzés nélkül a lap aljáról a védőrétegek felbomlását és fehér korrózió kialakulását okozhatja. A tetején lévő műanyag üvegházi fóliaként működik, és nem engedi elpárologni a vizet. A tetőfedés csomagolása jó az építkezésre történő szállításhoz, de nagyon nem kívánatos a hosszabb távú tároláshoz. A lapoknak is „lélegezniük” kell.

Milyen típusú fémlemez tető lesz a legalkalmasabb?

Tisztáztuk, hogy milyen szempontok alapján döntsünk bádogtető mellett, és azt is, hogy egy minőségi bádogtető nem hiányozhat. Most arra koncentrálunk, hogy melyik lemeztető típus lesz a legmegfelelőbb az Ön számára. Kiválasztottuk Önnek a leggyakrabban keresett fémlemez tetőfedés formáit különféle alkalmazási lehetőségekkel.

A fémlemez tetőfedés formái

A fémlemez tetőfedést különböző formátumokban szállítjuk, amelyekből a későbbiekben az összeszerelés módja is származik. Főleg a családi házaknál nagyon keresettek a korcolt lemezek, amelyek megjelenésükben az égetett csempére emlékeztetnek. A tetőfedő lemezek azonban fémlemez vagy tekercs formájában is szállíthatók, elsősorban a magasabban fekvő nyaralókon és családi házakon megjelenő acéllemez tetőfedés kialakításához. A fémlemez tetők nagy előnye a mintázhatóság, a változatos méretezés és formázás lehetősége.

Maslen fémlemez tetőfedés

Ha az Ön igényei között szerepel, hogy a fémlemez tetőfedés a lehető legnagyobb mértékben hasonlítson a hagyományos égetett cserepekre, akkor az ideális választás a Nova, amelyet kiemelkedések, vagy cserép formáját imitáló kiemelkedések jellemeznek. A második lehetőség egy Symetra 15 tetőfedés, kissé eltérő megjelenéssel. Mindkét esetben cserepeslemezről van szó, melyből akár 10 különböző színváltozatban is választhatunk a RAL színskála szerint. 

Ideális alternatíva a legalább 12°-os dőlésszögű tetőkhöz (keresztirányú illesztéssel vagy 10°-os keresztkötés nélküli) a Gapa fémlemez tetőfedés, amely úgy néz ki, mint a közkedvelt betoncserép.

Természetesen a lemeztetők között is megvan a helye a korcolt lemeznek, amely kiválóan alkalmas például hegyi kunyhókra vagy egyéb igényes körülményekre is. Előnye a helyszíni gyártás lehetősége, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ilyen típusú tetőfedés beépítése bizonyos bádogos ismereteket igényel. A hajtogatott tetőfedések előnye azonban nem csak a tartósságuk, hanem az is, hogy gyakorlatilag bármilyen hosszúságú tetőfedő lemezt lehet gyártani. Természetesen ennél a tetőfedésnél is többféle színváltozat közül lehet választani.

Végül, ha egyszerű tetőfedést választ kisebb épületekhez, pavilonokhoz vagy menedékházakhoz, az ideális választás az Unilemez 12 és Unilemez 18. Ez egy egyszerű fedőlemez, amely rendkívül könnyű. Összeszerelése ugyanolyan egyszerű, és ebben az esetben is több méret és szín közül választhat. Itt viszont nagyon fontos elmondani, hogy az Unilemez 12 és Unilemez 18 kivételével minden tetőburkolat méretre készül.

A lemeztető kiválasztásának “aranyszabályai”

Hogyan válasszuk ki tehát a megfelelő fémlemez tetőfedést? A választásnál mindenképpen vegyük figyelembe a konstrukció típusát, a rácsos tartószerkezetet és a statikus tetőterhelést. Ugyanakkor a fémlemez tetőfedés kiválasztásakor vegye figyelembe annak megjelenését és a környező épületek megjelenését is. Gondosan fontolja meg a tetőtartozékok, például a tetőgerincek, hófogók, kéményburkolatok vagy ereszcsatornák szükségességét is. Még ezek az elemek is gyakran elengedhetetlen részét képezik egy jól elkészített tetőnek.

A fémlemez tető kiválasztásakor ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem

Ne feledje azonban, hogy a fémlemez tetőnek nemcsak önmagában kell jó minőségűnek lennie, hanem szakszerűen és helyesen kell felszerelni. Ezért ne mindig a legalacsonyabb árra essen a választása, hanem mindig forduljon szakértőhöz. Végül ne feledje, hogy a minőségi fémlemez tetőfedő és annak helyes beépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a tető évtizedekig megbízhatóan szolgálhassa Önt.

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább