Megosztás

Fémtető vs. Tetőcserép – Melyik a jobb tetőfedő megoldás?

Érdekességek
Fémtető vs. Tetőcserép – Melyik a jobb tetőfedő megoldás?

Manapság mind a szín, mind az anyag tekintetében széles a tetőfedő anyagok választéka. A legkedveltebb és legtöbbször használt anyagok közé tartozik a fém, illetve az agyag is. Sokan éppen azért döntenek a tetőcserép mellett, mert nem ismerik a lemeztetők és a cserepeslemezek előnyeit. Mi alapján döntsünk a tető borításának kiválasztásakor? 

Lemez, Agyag, Beton, Pala – Milyen anyagok állnak rendelkezésre?

Természetesen a tetőfedés céljára nem csak a fém és az agyag lehet megfelelő. A nádtető, illetve a palatető is a hagyományosan használt tetőfedések közé tartozik. Ezen tetők építése és karbantartása azonban jóval nagyobb költségekkel jár. Emellett ezen tetőtípusok inkább régi építésű házakhoz passzolnak. Egy további lehetőség a beton tetőcserép. Ez külsőleg szinte azonos az agyag tetőcseréppel, áruk kedvezőbb, azonban jobban ki van téve a moha és algák által okozott károsodásnak, így élettartama rövidebb lehet. 

A Lemeztetők előnyei és hátrányai

Korábban a lemeztetőket csak gazdasági célú épületek fedésére használták. Manapság már szinte bármilyen épülettípusnál szóba jöhet a fém tetőfedés – erről részletesebben olvashat a “Milyen tetőkre alkalmasak a trapézlemezek” című bejegyzésünkben. A fém tetőlemezek közé tartoznak a trapézlemezek, a cserepeslemezek és laposlemezek, melyeknek számos előnye és hátránya van. A legfőbb előnyök:

 • Kisebb költség és munkaigény a szerelésnél 
 • Alacsonyabb önsúly 
 • Formák és színek széles választéka
 • Nincs mohásodás

  A leggyakrabban felhozott hátrányokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nagyrészük az anyaggal szembeni előítéletekből fakad. Megfelelő szereléssel és karbantartással ezek a hátrányok kiküszöbölhetők.

Például:

 • Gyengébb hangszigetelés vihar esetén – A megfelelő “alépítménnyel” elkerülhető
 • Rossz hőszigetelési képesség – Ebben az esetben is a megfelelő szigetelés és a tetőszerkezet helyes felépítése, valamint szellőzése segíthet. 
 • A tető belsején lecsapódó folyadék által keletkezett penész – ebben az esetben a Dripstop Páralecsapódásgátló fólia segít ki minket.

A lemeztetők használatáról lakóépületeken korábban itt írtunk. Egy másik cikkünkben pedig abban segítünk Önöknek, hogyan számolják ki a tetőfedés költségét lemeztető esetén.

Az agyag cseréptető előnyei és hátrányai

Közép-Európában a cseréptető a hagyományos megoldás a tetőfedésre. Ez az anyag is több előnnyel büszkélkedhet: 

 • Jó szigetelőképesség
 • Szélben és viharban is stabil
 • Hosszú élettartam (akár 80 év)

Mindazonáltal a tetőcserepek számos hátránnyal is rendelkeznek más tetőfedő anyagokhoz képest: 

 • Nehezebb és költségesebb szerelés
 • Magasabb önsúly (Régi tetőszerkezeteknél problémát jelenthet)
 • Szűkebb színválaszték
 • Viszonylag drága 
 • A vízállóság szakértelmet és gondos szerelést igényel.

Összefoglalva: Mérlegeljen és kérjen szakértői segítséget!

Összességében tehát hogyan értékelhetjük a lemeztetőt a cseréptetőhöz képest? Habár a hagyományos tetőcserép továbbra is kedvelt és elterjedt maradt, az alacsony szerelési költség és az egyszerű telepítés miatt a lemeztetők teret hódítanak. Az alacsony súly és a széles színválaszték, valamint széleskörű alkalmazhatóság is a lemeztető mellett szól. A választékunkban elérhető cserepeslemezek egy az egyben egy cseréptető benyomását keltik. Régebbi tetőszerkezeteknél egyértelműen ajánlott a lemeztető használata, mivel esetenként az öreg faszerkezet már nem bírná el a cserepek súlyát. 

A legjobb döntés meghozatala érdekében azt javasoljuk, hogy mindenképp egyeztessen egy szakértővel és kérjen több ajánlatot a megfelelő tetőfedő anyag kiválasztásához. Egy családi ház tetőfedése esetén sok esetben milliós összegekről beszélünk, ezért fontos, hogy a legjobb döntést hozza meg!

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább