Megosztás

Napelem bádogtetőre. Miért és Hogyan?

Érdekességek
Napelem bádogtetőre. Miért és Hogyan?

Hogyan lehet bádogtetőkre napelemet szerelni?

Az eddig használatlan tetőfelületek napelemek által energia kinyerésére használhatóak. A fotovoltaikus rendszerek támogatási programjai, valamint az új és költséghatékony rögzítési rendszerek hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen a módon egyre több tetőfelület kapjon pótlólagos funkciót. Akkor is ha a bádogtetők nagyon könnyűek, ugyanúgy felszerelhetőek rá a napelemek, mint a cseréptetőkre – amire figyelni kell, hogy valójában a rögzítés miképpen működik, az alábbiakban olvasható. 

Mire kell figyelni a napelemek bádogtetőkre való felszerelésénél?

Fotovoltaikus rendszerek felszerelésénél elsősorban a bádogtető irányára kell figyelni, az optimális a kelet-nyugati irány. Ezenkívül a várható szél- és hóterhet kell figyelembe venni – egy további cikkben kifejtjük Önnek, hogy a hóteherről mit kell tudni.

Bádogtetőre való szerelés során a minimum bádogvastagságra kell figyelni, ami 0,75 mm-t tesz ki. Ugyanígy adott legyen egy magasabb korrózióvédelem. A  tető pontos szerkezete, a gerincpárkány vastagsága, valamint az alsó szerkezet szerint különböző rögzítési módok léteznek. 

Napelemek rögzítési módjai bádogtetőkön 

A napelemek rögzítése általában rögzítő bilincsekkel és tartósínekkel történik, amelyek a bilincsekhez vannak rögzítve. Végül erre az alsó szerkezetre lesznek a napelemek felszerelve. Manapság a rögzítés már nem a tető alsó szerkezetére, hanem a trapézlemezre és a tetőfedő cserépre van közvetlenül elhelyezve. Ehhez vékony lemezcsavarokat használnak. Ezenfelül léteznek újabb rendszerek, amelyeknél a modulok és a rögzítések kombinálva vannak, hogy ezáltal még gyorsabb összeszerelést tegyenek lehetővé. 

A rögzítésnél az alsó szerkezetet és a tartórendszert egymásra kell illeszteni, így a tető anyagának a hőtágulása a bilincsek számának és távolságának szempontjából meghatározó. Ahhoz, hogy a napelemek biztonságos összeszerelését és hosszútávú használhatóságát garantáljuk, a szerelést professzionális műszaki szakemberek végezzék el. 

Megéri egy napkollektor a bádogtetőre?

Ahhoz, hogy eldöntsük, vajon egy napkollektorba történő beruházás az Ön háztetőjére megéri-e, szüksége van egy műszaki szakember költségvetési javaslatára. Ebből következnie kell egy becslésnek arra vonatkozólag, hogy a kész berendezés mennyi teljesítményt tud nyújtani, és ezáltal mekkora CO2 megtakarítás lehetséges. Épp egy tető újbóli lefedésénél, pl. eternit tető felújítás bádogtetővel, kínálkozik a lehetőség, hogy egy fotovoltaikus berendezéssel való kombináción elgondolkodjunk. A tervezés során az anyagokat és a szerelési folyamatokat a legjobb egymással összehangolni, amennyiben a tető felújításánál napkollektor felszerelése is megtörténik.

Segítségre van szüksége az új tető kialakításának kiválasztásában? Vegye fel velünk a kapcsolatot a projektje legfontosabb adataival és kérjen díjmentes árajánlatot a Maslen könnyűfém tetőre.

Keressen most!

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább