Megosztás

Tetőfelújítás: Mit kell tudni egy régi tető felújításakor

Érdekességek
Tetőfelújítás: Mit kell tudni egy régi tető felújításakor

Minden ház elöregszik – és az épület többi részéhez hasonlóan a tető sem fiatalodik. Az épület burkolatának részeként a tető naponta ki van téve az időjárás különféle hatásainak, és nagy terheléseket kell kibírnia. A tetőfelújítás tehát nem szokatlan vállalkozás.

Teljes vagy részleges tetőfelújítás?

Egy tetőfedőnek vagy bádogosnak rendszeresen ellenőriznie kell a tetőt, hogy nem sérült-e. Mert első pillantásra nem észrevehető repedések a tetőcserépben, Eternitben vagy más tetőfedelekben egyszerűen beengedhetik a nedvességet és az alatta lévő tetőelemek, mint például a hőszigetelés, a gerendák vagy a lécek megsérülhetnek.
Ezért a tető vizsgálatával szakemberhez kell fordulni. Ők ismerik a gyakori gyenge pontokat, például a tetőablakok, kémények és csövek körül, és tudják, mely jelekre kell figyelni a tető ellenőrzésekor.
A szakértők általában azt mondják, hogy a régi épületek tetőszerkezetének teljes felújítása körülbelül 50 évente szükséges.
A tető felújításának mértéke azonban mindig a tető állapotától függ. Ha a tetővizsgálat során jelentős károk derülnek ki, általában elkerülhetetlen a tető teljes felújítása újra burkolással – a kisebb sérülések viszont helyben is javíthatók.

Tetőfelújítás, mint lehetőség

Ha tetőfelújításra van szükség, ez a tető korszerűsítésére lehetőségként is tekinthető. A fő hangsúly a hőszigetelésen van. Ha a tetőt teljesen fel kell újítani, és újra le kell fedni, akkor az alatta lévő rétegeket is fel lehet újítani vagy akár teljesen kicserélni. A régi épületek tetejének általában csak nagyon rossz szigetelése van. A hatékony tetőszigetelés azonban jelentősen csökkentheti a fűtési költségeket és javíthatja az épület energiahatékonyságát.
Természetesen további átalakítások is elvégezhetők egy teljes tetőfelújítás keretében. Az alatta lévő tetőszerkezet általános felújításától kezdve a tetőablakok utólagos beépítésén át a teljes tetőszerkezet megemeléséig.

Tetőfelújítás: A bádogtető, mint olcsó és könnyű lehetőség

A bádogtetőknek két nagy előnye van a cseréptetőkkel szemben. Ezek lényegesen könnyebbek és olcsóbbak. Továbbá sokkal könnyebben és gyorsabban lerakhatóak.
Az agyagcserepes vagy betontetős cseréptetőhöz képest az acélból vagy alumíniumból készült fémtetők rendkívül könnyűek. Ez a régi tetők felújításakor lehet releváns, hiszen előfordulhat, hogy egy régi tetőtartó vagy az épület egésze statikailag nem bírja a nehéz betoncseréptetőt. Itt a legjobb megoldás a fémlemez profilos könnyűfém tető. Az acél- vagy alumíniumlemezből készült lemeztető gyakran jó választás, különösen azoknál a tetőknél, amelyeket Eternit, azaz vékony szálcement panelekkel borítottak, mivel a tetőszerkezet gyakran nem bírta a cseréptetőt.
Természetesen a tető mindig meghatározza az épület megjelenését. Ezért a tetőnek vizuálisan is tetszetősnek kell lennie, különösen lakó- és kereskedelmi épületeken, és illeszkednie kell a ház építészeti stílusához.
Éppen ezért a Maslen acélból és alumíniumból készült tetőcserépprofilokat kínál, amelyek vizuálisan megkülönböztethetetlenek a hagyományos tetőcserepektől, és széles színválasztékban kaphatók.

Mennyibe kerül egy tetőfelújítás?

A tetőjavítás költsége a régi tető, a törmelék eltávolításából, az új tetőfedéshez szükséges anyagok és munkaerő költségeiből áll össze.
Ezért a költségek mindig függnek az anyagtól, a régi tető állapotától és a tetőfedés (szigetelés) mellett szükséges munkáktól – és természetesen a tető felújítandó területétől (méretétől).
A régi tető eltávolítása is magasabb költségeket hordozhat magával, ha például kiderül, hogy nehezen kezelhető alkatrészeket, mint például azbesztet szereltek be a régi tető alá.
A tetőfedés egyszerű cseréjéhez körülbelül 80-120 euró/négyzetméter anyag- és munkaköltséggel lehet számolni.
A Maslen könnyűfém tetőiről elmondható, hogy minél nagyobb a vásárolt mennyiség, annál alacsonyabb a négyzetméterár.

Szeretné felújítani tetőjét? Forduljon hozzánk projektje részleteivel, és kérjen ajánlatot könnyűfém tetőre a Maslentől.

Fotó: Igor Ovsyannykov / Unsplash

Árajánlat 24 órán belül!

Örömmel segítünk a megfelelő tető kiválasztásában.

Érdekelheti Önt

A világ legrégebbi tetői

A világ legrégebbi tetői

Érdekességek

Nagyon nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tető a legrégebbi a világon, több okból is. Ha a valóban a legrégebbieket keresnénk, monolit kő sírokat találnánk, szinte az egész világon szétszór...

20.12.2021

Tovább
5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

5 ok, amiért a fémlemez tető ideális megoldás az Ön házához is

Tippek

A fémlemez tetők egyre népszerűbbek Szlovákiában. Számos előnnyel rendelkeznek, amiket Ön is megtapasztalhat az építkezés vagy a felújítás során. Tudja meg, miért lesz ez a fajta tetőfedés a tökéle...

26.12.2021

Tovább
Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Hogyan lehet felújítani egy régi ház tetejét?

Tippek

A régi házak rekonstrukciója során maga a tető igen sok figyelmet igényel. Ha a tető láthatóan megsérült, és a legjobb idők egyértelműen mögötte vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni a felújítás...

01.01.2022

Tovább
Íves csarnokok? Sinus 40

Íves csarnokok? Sinus 40

Tippek Termékeink

A garázsok, kisebb-nagyobb csarnokok építésénél már nem korlátozó tényező a tetőlemez formája. Újdonság a magyar piacon a Sinus 40 trapézlemez, amely lehetővé teszi a profil pontos elforgatását az ...

10.01.2022

Tovább